Poticao policajca na odavanje informacija o kriminalističkim istraživanjima

Slika /Ilustracije/Logo/default-PNUSKOK-image.jpg

Sumnjiče se za zlouporabu položaja i ovlasti, primanje i davanje mita te poticanju na zlouporabu položaja i ovlasti

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Osijek), u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom 61-godišnjaka, od kojih je jedan bio policijski službenik. Sumnjiče se za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita. 

Sumnja se da je 61-godišnjak, tada policijski službenik (sada u mirovini), a koji je bio zaposlen u Službi za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Osijeku, počinio kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti i primanja mita. U razdoblju od listopada 2018. do 25. studenog 2020. godine, u nakani pribavljanja materijalne koristi, a nakon što je s osumnjičenim 61-godišnjakom uspostavio prijateljski odnos i ostvario više telefonskih kontakata i osobnih susreta, na poticaj tog 61-godišnjaka iskoristio je svoj položaj i ovlasti za pribavljanje informacija i podataka o pojedinim osobama, predmetima i istraživanjima, kao i za pristup službenim dokumentima ustrojstvene jedinice u kojoj je zaposlen. Naime, drugi 61-godišnjak je ranije bio predmet kriminalističkih istraživanja Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a cilj mu je bio dobivanje informacija o izvidima koje provodi policija i državno odvjetništvo. 

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičeni policijski službenik tijekom 2018., 2019. i 2020. godine, u više navrata ostvario telefonsku komunikaciju s 61-godišnjim osumnjičenikom te su se i u nekoliko navrata i sastali na području Bosne i Hercegovine te Osječko-baranjske županije i to čak u vrijeme dok je za 61-godišnjakom bila raspisana tjeralica i dok je bio u bijegu. Također mu je dostavio službenu dokumentaciju tj. posebno izvješće koje se dostavlja nadležnom državnom odvjetništvu. Tijekom komunikacije porukama dojavljivao mu je razne informacije o tijeku kriminalističkih istraživanja te mu je dostavljao podatke i o drugim osobama protiv kojih je policija podnosila prijave ili provodila izvide, a obavljao je za njega i razne provjere. Za obavljene provjere i dostavljene informacije osumnjičeni 61-godišnjak je kupio građevinski materijal za osumnjičenog policijskog službenika, a osigurao je i zaposlenje članova njegove obitelji, te dobivanje hladnjaka.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičenike predali pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu su dostavili Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. 

Priopćenja | Kaznena djela i zakon