Policijski pregovarači po prvi put na Godišnjoj konferenciji hrvatskih psihologa

Osim prezentacija rada na temu „Tajne uma policijskih pregovarača – najopasnijeg, ali najzanimljivijeg zanimanja“, pregovarački tim je pokazao i specijalno vozilo sa svom opremom koju koriste u rješavanju svih oblika sigurnosnih ugroza

FOTO: MUP RH

Na ovogodišnjoj konferenciji hrvatskih psihologa koja se od 9. do 12. studenoga održava u Tuheljskim Toplicama po prvi put sudjelovao je i tim policijskih pregovarača.

Tim je predvodio Franjo Filipović, voditelj pregovarača u Zapovjedništvu za intervencije Ravnateljstva policije i doc. dr. sc. Ivana Glavina Jelaš, voditeljica Savjetovališta Visoke policijske škole. 

Policijski službenici održali su prezentacije na temu „Tajne uma policijskih pregovarača – najopasnijeg, ali najzanimljivijeg zanimanja“. Tijekom izlaganja predavači su se fokusirali na sinergiju psihologije i zanimanja policijskog pregovarača. Naime, svaki pregovarač i koji to želi postati mora prvenstveno imati profesionalan pristup, visok stupanj samokontrole i biti bez predrasuda o bilo kakvoj kriznoj situaciji. 

„Policijsko pregovaranje kao operativna aktivnost policijskog posla općenito podrazumijeva rješavanje kriznih situacija komunikacijskim vještinama u kojima se koriste tehnike koje se aktivno upotrebljavaju u psihologiji, tako da možemo reći da je psihologija jako važna u procesu ukupne edukacije i procesa treninga policijskih pregovarača te faktor koji značajno upotpunjuje cjelokupnu sliku“, riječi su voditelja pregovarača u Zapovjedništvu za intervencije Franje Filipovića. 
 
„Kao psihologa me oduševljava činjenica koliko mnogo psihologije ima u pozadini pregovaranja i koliko naši pregovarači vladaju znanjem, vještinama i specifičnim tehnikama iz područja psihologije. U 15 godina rada u našem sustavu susrela sam se s iznimno interesantnim stvarima za jednog psihologa, ali nikad s nečim ovoliko smislenim, zanimljivim i nečim što toliko budi strahopoštovanje kao što je policijsko pregovaranje“, kazala je voditeljica Savjetovališta Visoke policijske škole doc. dr. sc. Ivana Glavina Jelaš. 
 
Tijekom izlaganja, osim o psihološkoj potpori koja je ključna za zanimanje policijskog pregovarača, govorilo se i o policijskoj subkulturi i položaju pregovarača u policijskom svijetu. Tim pregovarača za ovu priliku otkrio je i neke najzanimljivije slučajeve policijskog pregovaranja u Republici Hrvatskoj. Ovakav vid razmjene iskustava neophodan je zbog što bolje i kvalitetnije pripremljenosti policijskih pregovarača kao i drugih dionika u slučajevima sigurnosnih ugroza, kako na globalnoj razini, tako i na području Republike Hrvatske. 
 
Osim prezentacija rada na temu „Tajne uma policijskih pregovarača – najopasnijeg, ali najzanimljivijeg zanimanja“, pregovarački tim je u sklopu konferencije pokazao i specijalno vozilo sa svom opremom koju koriste u rješavanju svih oblika sigurnosnih ugroza, a kojima je primarni cilj - zaštita života. 
 
Inače, pregovarački timovi sudjeluju u svim kriznim situacijama i kroz svoje djelovanje do sada su bili suočeni s gotovo svim oblicima sigurnosnih ugroza, kao što su talačke situacije, pokušaji samoubojstva, zabarikadirane osobe, otmice, prijetnje općeopasnim radnjama i slično.
 
Policijski pregovarači danas su sveprisutni u provedbi obuka svih rodova policije, ali i oružanih snaga RH. Međunarodni partneri najrazvijenijih europskih zemalja prepoznali su kvalitete pregovaračkih timova hrvatske policije i smjestili je u sam europski vrh kada je riječ o pregovaranju u kriznim situacijama.

Pisane vijesti