Policija u vikend kontrolama isključila 28 ponavljača teških prekršaja u prometu

Slika Ilustracije/Promet/prometna%20policija%20motorist.jpg

Zabilježeno je ukupno 5.423 prekršaja, 315 vozača pod utjecajem alkohola, a 28 vozača zatečeno je u ponavljanju teških prekršaja u prometu

Foto: ilustracija

Policija na cijelom području Republike Hrvatske nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršajima motociklista.
 
Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog su vikenda od 19. – 21. veljače utvrdili su ukupno 5.423 prekršaja od čega izdvajamo:
- 315 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,6g/kg izmjerena na području PU Virovitičko-podravske.
- 2.244 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU Zadarske, 238 km/h.
- 705 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 322 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU Zagrebačke, njih 48. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU Karlovačka sa 380 takvih prekršaja. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU Splitsko - dalmatinske, njih 133. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU Zagrebačke, 69 takvih prekršaja.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači stariji od 50 godina (67 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51-1,00 g/kg što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 28 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 28 teških prekršaja, od čega najviše: nedopuštena koncentracija alkohola – 10; upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 3; upravljanje prije stjecanja prava – 8, kretanje brzinom većom od dozvoljene – 5; odbijanje testiranja na droge – 1 i odbijanje testiranja na alkohol - 1. Iz tog razloga 12 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv 16 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.
 
Od 19. do 21. veljače ove godine, na prometnicama Republike Hrvatske dogodile su se 62 prometne nesreće s nastradalim osobama. U njima poginule su dvije osobe, 13 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede, a 68 osobe lake tjelesne ozljede.

Prema statističkim pokazateljima, u siječnju 2021. godine, u prometu na cestama, smrtno je stradalo 13 osoba. To je 40,9% manje nego u 2019. godini, a za 43,5% manje nego u 2020. godini (2019. godine, u siječnju su poginule 22, a 2020. smrtno su stradale 23 osobe).

Ponovo pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 

Savjeti sudionicima u prometu
  • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,
  • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
  • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
  • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
  • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
  • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
  • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
  • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
  • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
  • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
  • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom,
  • u razdoblju od 01. studenog do 31. ožujka na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.
 
 

Pisane vijesti | Statistike | Promet i vozila