Pojačani nadzor prometa za vikend 01./03. veljače 2019. god

Slika /slike/ilustracije/Brzina_plakat.jpg

Policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja

Policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), a aktivnosti su posebno usmjerene i prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima“.

Kako smo već ranije najavili, policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala. U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Tako su policijski službenici svih policijskih uprava i proteklog vikenda 01. do 03. veljače 2019. godine obavljali pojačanu kontrolu prometa s ciljem povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama.

Provedenom kontrolom utvrđen je ukupno 4.881 prekršaj od čega izdvajamo:

- 433 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,48 g/kg u PU Sisačko - moslavačkoj,

- 1.735 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u PU Brodsko - posavskoj – 228 km/h

- 383 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

- 222 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je u PU Zagrebačkoj njih 135, dok je najmanje utvrđeno u PU Međimurskoj, 5 takvih prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU Zagrebačka sa 281 takvim prekršajem, dok je najmanje utvrđeno u PU Krapinsko - zagorskoj - 6. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači PU Zagrebačke, njih 58, dok su policijski službenici PU Vukovarsko – srijemske i PU Ličko – senjske, zaustavili po 3 vozača koji nisu bili vezani. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen u PU Zagrebačkoj, 47 takvih prekršaja.

Ako malo detaljnije proanaliziramo vidimo da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 31 do 40 godina (123 takva prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 55 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 59 teških prekršaja, od čega najviše: nedopuštena koncentracija alkohola – 19; upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – 16; upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 10; upravljanje prije stjecanja prava – 9 i dr. Iz tog razloga 11 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 17 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Kao upozorenje vozačima, može poslužiti podatak, da su tijekom prošlog tjedna, policijski službenici iz PU Zadarske, PU Zagrebačke i PU Karlovačke, zbog vožnje pod utjecajem većih koncentracija alkohola, upravljanja vozilom dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom te upravljanja vozilom prije stjecanja prava ili ponovnog činjenja teških prekršaja, veći broj vozača uhitili i prepratili na nadležne prekršajne sudove, gdje im je izrečena ili visoka novčana kazna ili su im određene zatvorske kazne u trajanju od 7 do 30 dana. 

Poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu se nastavlja.

Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 

Savjeti sudionicima u prometu

obzirom na zimsko računanje vremena, i tijekom dana vozite s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima,

brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,

poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisan Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

ne koristite mobitel tijekom vožnje,

koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,

pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,

- pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,

prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,

 - ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,

biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Na području Republike Hrvatske, tijekom narednih dana očekuju se  promjenjivi vremenski uvjeti s mogućnošću padalinama (kiša, snijeg), a za sudjelovanje vozilom u takvim uvjetima na cesti, potrebno je poštivati i pojedine zakonske odredbe, koje možete provjeriti na poveznici https://mup.gov.hr/vijesti-8/zimski-uvjeti-na-cesti-savjeti-vozacima-271260/267252

Stranica