Pojačani nadzor prometa proteklog vikenda

Slika /slike/ilustracije/promet%2CDSC_0048.jpg

Policijski službenici svih policijskih uprava su i proteklog vikenda, od 23. do 26. studenog 2018. godine, obavljali pojačanu kontrolu prometa s ciljem povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama.

Policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), a aktivnosti su posebno usmjerene prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima“.

Kako smo već ranije najavili, policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala. U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Tako su policijski službenici svih policijskih uprava i proteklog vikenda, od 23. do 26. studenog 2018. godine, obavljali pojačanu kontrolu prometa s ciljem povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama.

Provedenom kontrolom utvrđeno je ukupno 4.205 prekršaja od čega izdvajamo:
- 449 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,05 g/kg u PU Bjelovarsko - bilogorskoj,
- 1.529 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u PU Sisačko - moslavačkoj – 231 km/h
- 543 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 191 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je u PU Zagrebačkoj njih 113, dok je najmanje utvrđeno u PU Ličko - senjskoj, 2 takva prekršaja.
Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je također PU Zagrebačka sa 188 takvih prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU Šibensko – kninskoj, njih 15.
Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači PU Splitsko - dalmatinske, njih 107, dok su policijski službenici PU Vukovarsko - srijemske zaustavili dva vozača koji nisu bili vezani. U PU Ličko – senjskoj nije bilo utvrđenih prekršaja korištenja mobitela za vrijeme vožnje, dok je najveći broj utvrđen u PU Zagrebačkoj, njih 33.
Ako malo detaljnije proanaliziramo, vidimo da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 18 do 24 godina (123 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,00 g/kg, kod njih 47 a koja je ujedno i najčešće izmjerena koncentracija alkohola uopće tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečena 61 osoba koje je bila ponavljač teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koji su počinili 70 teških prekršaja, od čega najviše: nedopuštena koncentracija alkohola – 35, upravljanje prije stjecanja prava – 16, upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 9, upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – 8 i dr. Iz tog razloga 14 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 15 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.
Poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja se do kraja godine.

Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 

Savjeti sudionicima u prometu
 
 • obzirom da je nastupilo zimsko računanje vremena, i tijekom dana vozite s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima,
 • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
 • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisan Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
 • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
 • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
 • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
 • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
 • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
 • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
 • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
 • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
 
 
Kako se na području Republike Hrvatske, tijekom narednih dana očekuju   promjene vremenskih prilika, odnosno znatno zahladnjenje, praćeno padalinama, za sudjelovanje vozilom u takvim uvjetima na cesti, potrebno je poštivati pojedine zakonske odredbe koje možete provjeriti na poveznici https://www.mup.hr/novosti/6284/zimski-uvjeti-na-cesti-savjeti-vozacima
 

Pisane vijesti