Pojačani nadzor prometa proteklog vikenda

Slika /slike/bljeskalica.jpg

Detaljnija analiza ukazuje da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti više od  50 god. (17 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola 0,51-1,00 i 1,51 i više g/kg, što su ujedno i najčešće izmjerene koncentracije tijekom ove akcije

Policija je proteklog vikenda, 1. – 3. siječnja, utvrdila 1.801 prekršaj, od čega 63 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 838 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 145 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 60 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveća koncentracija alkohola u količini 2,44 g/kg izmjerena je na području PU karlovačke, dok je najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, njih 8, utvrđen na području PU zagrebačke.

Najveća prekoračena brzina kretanja od 239 km/h, izmjerena je na području PU šibensko-kninske, a rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU osječko-baranjska sa 101 takvim utvrđenim prekršajem.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU splitsko-dalmatinske, njih 39, a najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU karlovačke, 10 takvih prekršaja.

Detaljnija analiza ukazuje da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti više od  50 god. (17 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola 0,51-1,00 i 1,51 i više g/kg, što su ujedno i najčešće izmjerene koncentracije tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega su zatečene 4 osobe koje su bili ponavljači teških prekršaja u prometu, tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 5 takvih prekršaja, od čega najviše: upravljanje prije stjecanja prava – 3, nedopuštena koncentracija alkohola – 1 te brzina vozila na cesti, izvan naselja, koje se kreće za više od 50 km na sat od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine - 1.

Iz tog razloga, jedan je vozač zadržan u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv dva vozača proveden je žurni prekršajni postupak, prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U razdoblju od 31. prosinca 2020. do 3. siječnja 2021. na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 39 prometnih nesreća s nastradalim osobama. Nije bilo nesreća s poginulim osobama, a u ostalim nesrećama ozlijeđeno je 58 sudionika.

Prema statističkim pokazateljima, u dvanaest mjeseci 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 237 osoba, što je 60 osoba ili 20,2% manje u odnosu na isto razdoblje godinu ranije (2019. – 297).

S ciljem daljnjeg smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama.

Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.  

Savjeti sudionicima u prometu 

  • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice stanju i ispravnosti pneumatika,
  • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
  • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
  • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
  • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
  • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
  • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
  • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i s povećanim oprezom,
  • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
  • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
  • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom,
  • u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.


Pisane vijesti | Statistike | Promet i vozila