Pojačani nadzor prometa proteklog vikenda (3.- 5. 1. 2020.)

Slika /Vijesti/2020/promet.jpg

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 16 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“

Policija je tijekom proteklog vikenda nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće s teško ozlijeđenim i poginulim osobama. Stoga su ove aktivnosti posebno usmjerene i prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima“.
 
U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava od 3. do 5. siječnja 2020. godine utvrdili su ukupno 4343 prekršaja od čega izdvajamo:
- 262 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2,4 g/kg izmjerena na području PU zadarske
- 1937 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU vukovarsko - srijemske, 240 km/h.
- 486 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 188 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke, njih 45, dok je najmanje utvrđeno na području PU ličko – senjske, jedan takav prekršaj. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka sa 238 takvih prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU šibensko – kninskoj, pet takvih prekršaja. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU splitsko - dalmatinske, njih 110. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU splitsko – dalmatinske, 39 takvih prekršaja. Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači u dobi od 18 do 24 godine (65 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 16 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koji su počinili 18 teških prekršaja, od čega najviše:
- nedopuštena koncentracija alkohola – 10;
- upravljanje prije stjecanja prava – 5;
- upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 3.

Iz tog razloga pet vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv šest vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Od 3. do 5. siječnja 2020. godine na prometnicama Republike Hrvatske dogodila  se 51 prometna nesreća sa nastradalim osobama. U dvije nesreće smrtno su stradale četiri osobe, a po jedna je zadobila teške i lakše tjelesne ozljede. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je 76 sudionika. Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja.

Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 

Savjeti sudionicima u prometu
 
 • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika obzirom na velike temperaturne razlike dnevnih i noćnih temperatura, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje prolazite,
 • zakonska obaveza je voziti danju s uključenim dnevnim ili kratkim svjetlima u razdoblju od 01. studenog do 31. ožujka naredne godine,
 • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
 • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
 • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
 • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
 • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
 • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
 • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
 • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
 • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
 • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. 


Stranica | Statistike | Kaznena djela i zakon