Pojačani nadzor prometa proteklog vikenda (29.11. – 01.12.2019.)

Slika /slike/ilustracije/brzina3.jpg

Aktivnosti policije i protekloga vikenda bile su posebno usmjerene prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima“

Policija i dalje nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, među koje spadaju: alkoholiziranost vozača, vožnja nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporabu mobitela te prekršaji motociklista.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli promet, a to su: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda od 29.11. do 01.12.2019. godine utvrdili su ukupno 3.670 prekršaja od kojih izdvajamo:

- 299 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2,75 g/kg izmjerena na području PU zagrebačke,

- 1.455 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU brodsko – posavske te iznosi 223 km/h,

- 424 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

- 196 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke, njih 46, dok je najmanje utvrđeno na području PU dubrovačko - neretvanske i PU ličko - senjske, po 4 takva prekršaja.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU dubrovačko - neretvanska sa 173 takvih prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU šibensko - kninskoj, 6 takvih prekršaja. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU splitsko - dalmatinske, njih 139. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU splitsko - dalmatinske, 47 takvih prekršaja.

Detaljnija analiza pokazuje kako su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 18 do 24 godine (70 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 19 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 23 teška prekršaja, od kojih najviše:

- nedopuštena koncentracija alkohola – 15;

- upravljanje prije stjecanja prava – 4;

- upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 1;

- upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – 3 i dr.

Iz tog razloga 5 vozača zadržano je u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 11 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U razdoblju od 29.11. do 01.12.2019. na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 50 prometnih nesreća s nastradalim osobama. U četiri nesreće smrtno su stradale četiri osobe. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je 55 sudionika.

Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja.

Savjeti sudionicima u prometu:
 • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika obzirom na velike temperaturne razlike dnevnih i noćnih temperatura, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje prolazite,
 • zakonska obaveza je voziti danju s uključenim dnevnim ili kratkim svjetlima u razdoblju od 01. studenog do 31. ožujka naredne godine,
 • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
 • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
 • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
 • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
 • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
 • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
 • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
 • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
 • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
 • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Ovim putem ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Priopćenja | Promet i vozila