Pojačani nadzor prometa proteklog vikenda (22. – 24.11.2019.)

Slika /policija/prometna%20policija/policija11_GOM__020819.jpg

Aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja

FOTO: ilustracija

Policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršajima motociklista, zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama. Ove aktivnosti posebno su usmjerene i prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima“.
 
U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda 22. - 24.11.2019. godine utvrdili su ukupno 3.869 prekršaja od čega izdvajamo:

- 364 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2,74 g/kg izmjerena na području PU zagrebačke,
- 1.576 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU vukovarsko-srijemske – 187 km/h,
- 436 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 145 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko-dalmatinske, njih 69, dok je najmanje utvrđeno na području PU ličko-senjske, 2 takva prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU splitsko-dalmatinska sa 298 takvih prekršaja, dok je najmanje prekoračenja brzine utvrđeno u PU virovitičko-podravskoj, 12 takvih prekršaja. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU splitsko-dalmatinske, njih 115. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU zagrebačke, 26 prekršaja.
Ako malo detaljnije proanaliziramo vidimo da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 31 do 40 godina (98 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 31 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 36 teških prekršaja, od čega najviše:
- nedopuštena koncentracija alkohola – 22;
- upravljanje prije stjecanja prava – 3;
- upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 8;
- upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – 1 i dr.

Iz tog razloga 24 vozača zadržano je u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 20 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U razdoblju od 22. – 24.11.2019. na prometnicama Republike Hrvatske dogodile su se 64 prometne nesreće sa nastradalim osobama. U dvije nesreće smrtno su stradale dvije osobe, a u ostalim nesrećama ozlijeđeno je 79 sudionika.

Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekoga drugog za cijeli život. 

Savjeti sudionicima u prometu:
 
 • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika obzirom na velike temperaturne razlike dnevnih i noćnih temperatura, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje prolazite,
 • zakonska obaveza je voziti danju s uključenim dnevnim ili kratkim svjetlima u razdoblju od 01. studenog do 31. ožujka naredne godine,
 • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
 • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
 • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
 • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
 • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
 • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
 • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
 • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
 • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
 • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.


Priopćenja | Promet i vozila