Pojačani nadzor prometa proteklog vikenda (10.01. – 12.01. 2020.)

Slika /slike/ilustracije/slika%205.jpg

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa

FOTO: ilustracija

Policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja:
- alkoholiziranost vozača,
- vožnju nedopuštenim brzinama kretanja,
- nekorištenje sigurnosnog pojasa,
- nepropisnu uporabu mobitela,
- prekršaje motociklista.
Ove aktivnosti posebno su usmjerene i prema ponavljačima teških prekršaja u prometu, tzv. „recidivistima“.
 
U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda 10. – 12. 01. 2020. godine utvrdili su ukupno 4.356 prekršaja od čega izdvajamo:
- 348 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 2,74 g/kg izmjerena na području PU virovitičko-podravske
- 1.735 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU vukovarsko-srijemske, 212 km/h.
- 471 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 175 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke, njih 62, dok ih je najmanje utvrđeno na području PU brodsko-posavske, 4 takva prekršaja. Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 31 do 40 godine (103 takva prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka sa 270 prekršaja, dok je najmanje takvih prekršaja (13) utvrđeno u PU krapinsko-zagorskoj.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU splitsko-dalmatinske, njih 108.

Najveći broj prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU zagrebačke, 31 takav prekršaj.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečena 31 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 36 teških prekršaja, od čega najviše: nedopuštena koncentracija alkohola – 13; upravljanje prije stjecanja prava – 10; upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 11. Iz tog razloga 11 je vozača zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 17 vozača proveden je žurni prekršajni postupak, prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U razdoblju 10. – 12.01.2020. na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 69 prometnih nesreća sa nastradalim osobama.
U dvije nesreće smrtno su stradale dvije osobe.
U ostalim nesrećama ozlijeđena su 94 sudionika.


Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja.

Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 

Savjeti sudionicima u prometu:
 
 • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika obzirom na velike temperaturne razlike dnevnih i noćnih temperatura, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje prolazite,
 • zakonska obaveza je voziti danju s uključenim dnevnim ili kratkim svjetlima u razdoblju od 01. studenog do 31. ožujka naredne godine,
 • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
 • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
 • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
 • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
 • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
 • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
 • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
 • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
 • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
 • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.


Pisane vijesti | Promet i vozila