Pojačani nadzor prometa od 15. do 17. ožujka

Slika /policija/BRZINA.jpg

Policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama  

Foto: MUP

Policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama. Stoga su ove aktivnosti posebno usmjerene i prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima“.

Pojačane aktivnosti policije proteklog vikenda, od 15. do 17. ožujka, bile su usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisnu uporabu mobitela. U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr., a na razini svih policijskih uprava utvrđena su ukupno 5.753 prekršaja:
 • 463 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija alkohola u količini 3,73 g/kg izmjerena je na području PU virovitičko - podravske,
 • 2.233 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU ličko - senjske – 254 km/h
 • 1.113 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
 • 223 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke, njih 87, dok je najmanje, njih 6, utvrđeno na području PU međimurske. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka sa 430 takvih prekršaja, dok je najmanje utvrđeno ponovno u PU međimurskoj - 6. Sigurnosni pojas najmanje su koristili vozači na području PU zagrebačke, njih 226, dok su policijski službenici PU ličko – senjske i PU istarske zaustavili po 10 vozača koji nisu bili vezani. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU zagrebačke, 52 takva prekršaja.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 18 do 24 godina (129 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 47 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 62 teška prekršaja, od čega najviše: nedopuštena koncentracija alkohola – 25; upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 17; upravljanje prije stjecanja prava – 9; upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – 7 i dr. Iz tog razloga 22 vozača su zadržana u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 14 vozača proveden je žurni prekršajni postupak, prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U navedenom razdoblju, na prometnicama Republike Hrvatske dogodile su se 52 prometne nesreće s nastradalim osobama. U jednoj nesreći smrtno je stradala jedna osoba. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je 68 sudionika.
Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja.

Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa, jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, otvaramo put potencijalnim tragedijama. 

Savjeti sudionicima u prometu 

 • S obzirom na zimsko računanje vremena, i tijekom dana vozite s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima,
 • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
 • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisan Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
 • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
 • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
 • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
 • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
 • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
 • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
 • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
 • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.


Stranica | Kaznena djela i prekršaji | Promet i vozila