Poduzete mjere i aktivnosti prema vozačima teretnih vozila i autobusa tijekom 2023. godine

Slika /Ilustracije/Promet/highway-3871353_960_720.jpg

Policija, u suradnji s Državnim inspektoratom i Inspekcijom sigurnosti cestovnog prometa i cesta Ministarstva mora prometa i infrastrukture, tijekom cijele godine nadzire tehničku ispravnost teretnih vozila i autobusa te poštivanje radnog vremena vozača

FOTO: ilustracija
 
Policija, u suradnji s Državnim inspektoratom i Inspekcijom sigurnosti cestovnog prometa i cesta Ministarstva mora prometa i infrastrukture, tijekom cijele godine provodi nadzor teretnih vozila i autobusa, odnosno nadzire tehničku ispravnost predmetnih vozila te poštivanje radnog vremena vozača sukladno Zakonu o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu.

Navedene akcije provode se i u koordinaciji s ROADPOL-om te povremeno i zajednički s Republikom Slovenijom.

Tijekom 2023. godine, po pitanju tehničke ispravnosti vozila, zaustavljeno je i kontrolirano 7875 teretnih vozila i autobusa te je utvrđen 941 nedostatak, a na izvanredni detaljni tehnički pregled upućeno je 195 vozila.

Na mjestu utvrđenog prekršaja, iz prometa je isključeno 46 vozila.

Vezano za poštivanje odredbi Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, kontrolirano je 4591 vozilo, provjereno je ukupno 114 911 radnih dana te je utvrđeno 2290 prekršaja.

U 326 slučajeva korištena je tuđa kartica vozača, odnosno vozač je posjedovao više od jedne kartice, uništio podatke - onemogućio uvid u evidenciju tahografskih uređaja, za što je predviđena novčana kazna za pravnu osobu minimalno 3310 eura, odgovornu osobu 1980 eura te za vozača 920 eura.

U 22 slučaja vozači su prekoračili dopušteno dnevno vrijeme vožnje za više od četiri sata i 30 minuta, tjedno vrijeme vožnje za više od 14 sati te dvotjedno za više od 22 sata, za što je predviđena novčana kazna za pravnu osobu minimalno 660 eura, za odgovornu osobu minimalno 260 eura te za vozača minimalno 190 eura.
 
Tijekom srpnja sankcionirani su i sljedeći prekršaji:
  • Vozač teretnog vozila koristio je tuđu karticu u digitalnom tahografu. Kartica je oduzeta te slijedi prekršajni postupak.
  • Vozač teretnog vozila upravljao je vozilom pod utjecajem alkohola (0,58 g/kg). Isključen iz prometa te slijedi prekršajni postupak.
  • Vozač teretnog vozila isključen je iz prometa zbog neosiguranog tereta - rasipanje tereta po cesti, odnosno naloženo je osiguranje tereta sukladno Pravilniku o tehničkim pregledima vozila na cesti prije ponovnog uključivanja u promet.


Priopćenja | Promet i vozila