Osumnjičeni za zločinačko udruženje radi utaje poreza čineći porezne kružne prijevare

Tijekom kriminalističkog istraživanja je utvrđeno da su osumnjičene osobe uskratom dužnih poreznih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost oštetile proračun Republike Hrvatske

Foto: MUP RH

Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u suradnji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, te  Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija završili su opsežno višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 15 osoba te tri trgovačka društva s područja Republike Hrvatske zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo zločinačko udruženje i više kaznenih djela utaje poreza u sastavu zločinačkog udruženja i dr.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su osumnjičene osobe i trgovačka društva s ciljem stjecanja znatne nepripadajuće materijalne koristi, izbjegavali obračunavanje i plaćanje poreza na dodanu vrijednost na način da su neosnovanim umanjenjem obveze poreza na dodanu vrijednost, neistinitim iskazivanjem poslovnih događaja i knjiženjem nevjerodostojne knjigovodstvene dokumentacije organizirali nabavu robe od dobavljača iz Republike Slovenije i drugih država članica Europske Unije. Pri tome su koristili okolnosti da, sukladno odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, trgovačka društva koja nabavljaju robu iz drugih država članica Europske unije nisu dužna fizički platiti PDV prilikom stjecanja navedene robe, nego su odgovarajući iznos tog nameta dužna obračunati, prijaviti i platiti u Državni proračun Republike Hrvatske tek prilikom prodaje robe u Republici Hrvatskoj. Tako uvezenu robu prodavali su raznim društvima tzv. nestajućim trgovcima uz ispostavljanje nevjerodostojnih računa društava kao dobavljača u kojim računima nisu obračunavali i iskazivali iznos poreza na dodanu vrijednost, te prema unaprijed stvorenom zajedničkom planu nisu prijavili niti uplatiti u korist državnog proračuna RH. Uz to nalagali su plaćanje tako ispostavljenih računa, znajući da iskazani iznos PDV-a neće biti prijavljen niti plaćen i znajući da će kasnije, neosnovanim iskazivanjem pretporeza, društva umanjiti obveze uplata dužnih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost u korist Državnog proračuna Republike Hrvatske. Zasada je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da su osumnjičene osobe oštetili proračun Republike Hrvatske s osnove poreza na dodanu vrijednost za najmanje 7,2 milijuna kuna, za koji iznos su sebi i okrivljenim trgovačkim društvima pribavili nepripadnu imovinsku korist.

U koordiniranoj akciji kodnog naziva „Zeko“ uhićeno je ukupno 15 osoba s području Zagreba, Velike Gorice, Bjelovara i Križevaca. Prilikom realizacije kriminalističkog istraživanja izvršene su pretrage više poslovnih i drugih prostora korištenih u svrhu počinjenja inkriminiranih kaznenih djela, kojom prilikom je pronađena razna poslovna dokumentacija, pečati trgovačkih društava, mobilni telefoni, računala, novac i bankovne kartice, opojna droga i nelegalno oružje.

Protiv ukupno 15 osumnjičenih osoba i dva trgovačka društava s područja Zagreba te jednog s područja Križevaca, Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeta je kaznena prijava, dok su osumnjičene osobe dovedene pritvorskom nadzorniku PU zagrebačke.

Priopćenja | Kaznena djela i prekršaji | Utaja poreza