Osumnjičeni za niz kaznenih djela kojima su pričinili milijunsku štetu

Slika /Ilustracije/Logo/default-PNUSKOK-image.jpg

Uhićeno je 29 osoba te su po dovršetku kriminalističkog istraživanja predani pritvorskom nadzorniku

FOTO: Iustarcija

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK - Služba gospodarskog kriminaliteta i korupcije) u suradnji s Ministarstvom financija, Samostalnim sektorom za financijske istrage te u koordinaciji s Uredom europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj (EPPO)  dovršili su kriminalističko istraživanje nad 29 osoba, starosti od 35 do 63 godine, zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela Zlouporaba položaja i ovlasti, Davanje mita u gospodarskom poslovanju, Zlouporaba u postupku javne nabave, Subvencijska prijevara te Pranje novca, kao i pomaganja u navedenim kaznenim djelima.
 
Kriminalističko istraživanje je obuhvatilo 49-godišnjaka, odgovornu osobu Geodetskog fakulteta te 61-godišnjaka, zaposlenika Geodetskog fakulteta te ostalih 27 osumnjičenih - odgovornih osoba i voditelja poslovanja u pravnim osobama.
 
Sumnja se da su kaznena djela počinili prilikom korištenja novčanih sredstava iz više projekata iz sredstava EU, sve u namjeri stjecanja značajne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge, čime su oštećeni EU fondovi, Državni proračun RH, Državna geodetska uprava, Nacionalno istraživačko vijeće iz Republike Italije te Geodetski fakultet.
 
Naime, od lipnja 2019. do svibnja 2023. godine, osumnjičeni 49-godišnjak i 61-godišnjak su računovodstvu obrazovne institucije ispostavljali nevjerodostojne putne naloge o navodno obavljenim službenim putovanjima u okviru projekata, a u koje su upisivali neistinite podatke o odredištu, svrsi, vremenu trajanja službenog putovanja, broju prijeđenih kilometara. Isto tako, upisivali su i neistinite podatke o korištenju privatnih vozila kojima su navodna putovanja obavljena, obračunavali nevjerodostojne naknade za korištenje privatnog vozila u službene svrhe i isplaćivali nepripadne dnevnice, neistinito prikazivali i korištenje privatnih vozila u službene svrhe dok su pri tome koristili službeno vozilo.
 
Na temelju putnih naloga, u njihovu korist su obavljene nepripadne isplate, a sve na štetu proračuna Europske unije pa je tako 49-godišnjak ostvario nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 43.559,46 eura (328.198,75 kn), dok je 61-godišnjak ostvario nepripadnu imovinsku korist u iznosu 73.296,01 eura (552.248,79 kn), sve na štetu Europskog fonda za regionalni razvoj, Fonda solidarnosti Europske unije, Nacionalnog istraživačkog vijeća iz Republike Italije, Državne geodetske uprave (posredno Državnog proračuna RH), Državnog proračuna RH i Geodetskog fakulteta u ukupnom iznosu od 116.855,47 eura (880.447,54 kn).
 
Također se sumnja da su od najmanje 11 članova projektnih timova i suradnika zatražili da računovodstvu obrazovne institucije ispostavljaju putne naloge za putovanja koja nisu obavili, čime su 49-godišnjak i 61-godišnjak s te osnove ostvarili nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 67.093,55 eura (505.516,35 kn) pa je tako ukupna imovinska korist po putnim nalozima ostvarena u ukupnom iznosu od 183.949,02,00 eura (1.385.963,89 kn).
 
Isto tako, sumnja se da su od siječnja 2021. do lipnja 2023. godine, po nabavi radne platforme/plovila za potrebe projekta u ukupnom iznosu od 79.467,78 eura (598.749,99 kn) od trgovačkog društva, suprotno projektom iskazanoj namjeni, plovilo dali u zakup tom trgovačkom društvu za obavljanje nautičkog turizma od travnja do prosinca 2022. godine. Nabavili su i dva osobna automobila marke Ford i Land Rover za potrebe projekta, iako ih nisu koristili za projekt, već za svoje privatne potrebe. Na taj način je oštećen Europski fond za regionalni razvoj u ukupnom iznosu od 147.227,30 eura (1.109.284,09 kn).
 
Za osumnjičeni dvojac se također sumnja da su od lipnja 2019. do lipnja 2023. godine provodili postupke javne nabave i jednostavne nabave u okviru  projekata sufinanciranim iz EU fondova, projekta Ministarstva kulture (posredno sufinanciranog iz EU fonda) te drugih poslovnih događaja financiranim vlastitim novčanim sredstvima obrazovne institucije. To su činili na način da su s unaprijed odabranim trgovačkim društvom, obrtom i odvjetničkim uredom dogovarali tehničke karakteristike javne nabave ili prilikom jednostavne nabave slali pozive za dostavom ponude na unaprijed odabranog ponuditelja te dva druga pravna subjekta za koja su unaprijed znali (s kojima su se dogovorili) da će dostaviti nepotpune ili manjkave ponude. Pri tom su neosnovano uvećavali procijenjene vrijednosti takvih nabava, kao i naručivali usluge za koje su znali da neće biti izvršene, dok su zauzvrat od unaprijed odabranog ponuditelja tražili da dio precijenjene vrijednosti nabave i/ili uplaćene naknade za neizvršenu uslugu, uplati na transakcijski račun po njihovom odabiru i nalogu.
 
Takvim postupcima, sumnja se, pričinili su štetu od 1.931.567,93 eura (14.553.398,5 kn), od kojih iznosa su oštećeni Europski fond regionalnog razvoja, Fond solidarnosti Europske unije, Državna geodetska uprava (posredno Državni proračun RH), Geodetski fakultet, Državni proračun RH te Nacionalno istraživačko vijeće iz Republike Italije. Na temelju te štete, sumnja se da su stekli nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 679.060,16 eura (5.116.378,78 kn).
 
Isto tako, za sumnjičene se sumnja da su počinili i kazneno djelo Pranje novca u iznosu od ukupno 313.580,39 eura (2.362.671,44 kn).
 
Tijekom realizacije kriminalističkog istraživanja uhićeni su svi osumnjičeni, njih 29, te su predani pritvorskom nadzorniku. Policijski službenici su kaznenu prijavu dostavili Uredu europskog javnog tužitelja.
 
 

Priopćenja | Kaznena djela i zakon