Operativna akcija ROADPOL-a usmjerena na teretna vozila i autobuse

U provedbi nadzora teretnih vozila i autobusa na području PU zagrebačke sudjelovali su i predstavnici Europskog tijela za nadzor rada (ELA – European Labour Authority), te šestoro njihovih promatrača iz Grčke i Cipra

Foto: MUP

Kako bi se povećala sveukupna razina sigurnosti u cestovnom prometu te smanjio broj prometnih nesreća, na području cijele Europe provodi se preventivno - represivne akcija pojačanog nadzora teretnih vozila i autobusa.
 
Riječ je o ROADPOL-ovom projektu, odnosno projektu mreže prometnih policija europskih država koja se odvija istovremeno na svim europskim cestama.
 
Tijekom akcije prvenstveno se zaustavljaju i provjeravaju putnički autobusi i teška teretna vozila na cesti.
 
Nadzor provode službenici prometne policije zajedno s djelatnicima drugih nadležnih tijela kao što su Centar za vozila Hrvatske (mobilna stanica za tehnički pregled vozila), Ministarstvo mora prometa i infrastrukture (Inspekcija cestovnog prometa), Hrvatske ceste te djelatnicima inspekcije rada.
 
U provedbi nadzora teretnih vozila i autobusa na području PU zagrebačke - uz sve prethodno navedene - sudjelovali su i predstavnici Europskog tijela za nadzor rada (ELA – European Labour Authority), te šestoro njihovih promatrača iz Grčke i Cipra.
 
 
Tijekom kontrole, prije svega, provjerava se tehnička ispravnost teretnih vozila, ispunjavanje zakonskih uvjeta vezanih za prijevoz opasnih tvari, pretovar, vrijeme odmora i vožnje vozača, nezakoniti prelasci državne granice, međutim i sva ostala kaznena djela i prekršaji.
 
Na području Republike Hrvatske ova operativna akcija provodi se do 13. veljače 2022. godine.

Pisane vijesti | Promet i vozila