Opatija: Na modulu o kriminalističkim i financijskim istragama i američki stručnjaci

Slika /slike/ilustracije/Partnership.jpg

Na trodnevnom skupu nastojat će se osnažiti zajedničko djelovanje policijskih službenika za borbu protiv organiziranog kriminala i kriminala vezanog uz droge te policijskih službenika za borbu protiv gospodarskog kriminala i državnih odvjetnika

Izvor: HINA
Foto: Ilustracija

OPATIJA, 14. studenoga 2022.  - Edukacijski modul pod nazivom „Paralelne istrage“, usmjeren  jačanju sinergije između kriminalističkih i financijskih istraga, počeo je u ponedjeljak u Opatiji, a na njemu, među ostalima, sudjeluju i stručnjaci DEA-e i OPDAT-a Ministarstva pravosuđa SAD-a.

Modul se održava u sklopu regionalnog programa "Partnerstvo za izobrazbu" (Partnership for Education).

Na trodnevnom skupu nastojat će se osnažiti zajedničko djelovanje policijskih službenika za borbu protiv organiziranog kriminala i kriminala vezanog uz droge te policijskih službenika za borbu protiv gospodarskog kriminala i državnih odvjetnika.

U edukaciji sudjeluju hrvatski i njemački stručnjaci te stručnjaci DEA-e (Drug Enforcment Administration) i OPDAT-a (Office of Overseas Prosecutorial Development, Assistance and Training) Ministarstva pravosuđa SAD-a.

Načelnik Policijske akademije Josip Ćelić istaknuo je da je ta međunarodna suradnja pokrenuta 2013. godine na poticaj Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj i hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova radi "pružanja odgovora na sigurnosne rizike i prijetnje".

"Partnerstvo je kroz godine djelovanja stvorilo neformalnu, ali čvrstu mrežu stručnjaka u području borbe protiv organiziranog kriminaliteta, korupcije i terorizma iz zemalja jugoistočne Europe", podsjetio je Ćelić, dodajući da su zemlje partneri u tom projektu Albanija, BiH, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija.

"Gotovo 10 godina ta partnerska mreža čini stabilnu bazu za jačanje regionalne policijske i državnoodvjetničke suradnje te omogućuje jednostavniju razmjenu znanja, iskustva, informacija i najboljih praksi", rekao je.

Ćelić je istaknuo da stručnjaci stečene vještine i znanje koriste u mnogim uspješno provedenim kriminalističkim istraživanjima u području suzbijanja kriminala vezanog uz droge, gospodarskog kriminala, krijumčarenja i trgovanja ljudima te kibernetičkog kriminala na nacionalnoj i transnacionalnoj razini.

U dosadašnjih 49 modula educirano je gotovo 1000 policijskih službenika, državnih odvjetnika i drugih predstavnika agencija i institucija za provedbu zakona u zemljama regije, podsjetio je.

Stručnjaci Policijske akademije i Uprave kriminalističke policije "kroz obuke su se profilirali kao regionalni edukacijski lideri", ocijenio je Ćelić i dodao da je "još jedan iskorak opremljena i funkcionalna specijalizirana učionica za obuku u području borbe protiv kibernetičkog kriminaliteta".

Zamjenica otpravnika poslova Veleposlanstva SAD-a Amy Davison istaknula je da je nužno odgovarati na izazove današnjeg svijeta, od migrantske krize u Europi, preko globalne pandemije te agresije Rusije na Ukrajinu.

Bitno je zajedništvo u rješavanju složenijih kriminalističkih istraživanja vezanih uz razne oblike kriminala i terorizma jer nijedna zemlja sama ne može postići uspjeh u tome

Stranica