Održana Konvencija europskih čelnika policija za 2023. godinu

U Den Haagu je od 26. do 27. rujna 2023. godine u organizaciji Europola održana redovna Konvencija europskih čelnika policija za 2023. godinu na temu novih perspektiva na području provedbe zakonodavstva

FOTO: MUP

Redovna Konvencija europskih čelnika policija za 2023. godinu u organizaciji Europola održana je od 26. do 27. rujna 2023. godine u Den Haagu, na temu novih perspektiva na području provedbe zakonodavstva.
 
Ovogodišnji najveći skup čelnika policija i carina okupio je predstavnike iz 44 države svijeta i gotovo 400 sudionika. 
 
Na Konvenciji je sudjelovalo i izaslanstvo Ravnateljstva policije MUP-a predvođeno Nikolom Milinom, glavnim ravnateljem policije, s članovima izaslanstva: Antonijem Gerovcem, načelnikom Uprave kriminalističke policije i Daliborom Jurićem, načelnikom Sektora općeg kriminaliteta i međunarodne suradnje,  zajedno s predstavnicima Carinske uprave Ministarstva financija.
 
U okviru dva plenarna sastanka održane su dvije panel rasprave na temu četiriju ranije održanih online radionica kao i brojni bilateralni i multilateralni sastanci.

Teme ovogodišnje Konvencije odnosile su se na: kriminalitet u digitalnom svijetu, policiju u javno – privatnom partnerstvu i digitalnom svijetu, izazove ilegalnih migracija za schengensko područje i odgovor tijela za provedbu zakona te utjecaj organiziranog kriminaliteta na destabilizaciju društva. Čelnici policija i carina država članica Europske unije, trećih država i agencija EU, rukovodeći predstavnici Europske komisije i akademske zajednice su razmijenili iskustva i najbolje prakse u odnosu na trenutne i nove kriminalne prijetnje i sve zahtjevnije izazove u policijskoj profesiji.
 
Hrvatska je na ovogodišnjoj Konvencija imala zapaženo izlaganje glavnog ravnatelja policije Nikole Miline u sklopu panel diskusije na temu izazova nezakonitih  migracija za schengensko područje.

Sudionici skupa su upoznati s trenutnim ugrozama i rastuće prijetnje nezakonitih migracija kojima je izložena Hrvatska, rezultatima rada hrvatske policije i modalitetima provedbe budućih operativnih aktivnosti.

Jedan od zaključaka panela proizašlog i iz hrvatskog izlaganja je potreba ubrzavanja operativne razmjene podataka s parterima u EU i trećim državama u okruženju u borbi protiv nezakonitih migracija u kontekstu zaštite vanjske granice Republike Hrvatske i Europske unije.
 
Izaslanstvo hrvatske policije na marginama Konvencije održalo je tri formalna i niz neformalnih  bilateralnih  sastanaka.

Na radnom sastanku s izvršnom direktoricom Europola gđom Catherine de Bolle potvrđena je uzajamno odlična suradnja i spremnost Europola da pruži stručnu i financijsku podršku u realizaciji operativnih aktivnosti hrvatske policije u suzbijanju i istraživanju svih oblika kriminaliteta iz mandata Europola.

Na bilateralnom sastanku s predstavnicima belgijske policije na najvišoj razini, potvrđena odlična suradnja i definirane smjernice buduće suradnje i u kontekstu skorog predsjedanja kraljevine Belgije Vijećem EU.
Na bilateralnom sastanku s predstavnicima policije Sjeverne Makedonije dogovoren je okvir buduće suradnje i konkretne provedbene aktivnosti, potvrđena uzajamno odlična suradnja na operativnoj razini.

Pisane vijesti