Održan bilateralni sastanak glavnog ravnatelja policije Nikole Miline i direktora Federalne policije Austrije Michaela Tàkacsa

Glavne teme bilateralnog sastanka čelnika hrvatske i austrijske policije bile su suradnja u područjima granične, kriminalističke i temeljne policije te stručne teme iz područja migracija i upravljanja granicom

FOTO: MUP

Jučer, 22. veljače 2023. godine, u prostorijama Ravnateljstva policije, održan je bilateralni sastanak glavnog ravnatelja policije Nikole Miline i direktora Federalne policije Austrije Michaela Tàkacsa, sa suradnicima.

Glavne teme bilateralnog sastanka čelnika hrvatske i austrijske policije bile su suradnja u područjima granične, kriminalističke i temeljne policije te razmjena iskustava o aktualnim stručnim temama iz područja migracija i upravljanja granicom.

Glavni ravnatelj policije Milina i direktor Tàkacs sa suradnicima su razgovarali i o problematici javnih okupljanja, sigurnosti prometa, obuci službenih pasa i vodiča službenih pasa te razmjeni najboljih praksi u ovim područjima.

Glavni ravnatelj policije Milina poželio je dobrodošlicu austrijskoj delegaciji kojom prilikom je istaknuo: „ Zahvaljujemo na svesrdnoj potpori Austrije u procesu ulaska Hrvatske u Schengen. I ovaj današnji sastanak prilika je da dodatno produbimo već izvrsnu suradnju naših policija koja je intenzivna u svim područjima policijskog rada, od granične, kriminalističke i temeljne policije pa sve do policijskog obrazovanja i usavršavanja. Teme koje ćemo danas raspraviti dodatan su korak u njezinom daljnjem razvoju."

Direktor Federalne policije Austrije Tàkacs izrazio je zadovoljstvo s organizacijom današnjeg sastanka te je istaknuo kako: „hrvatska policija ima punu potporu austrijske policije u svim segmentima, kako operativne naravi tako i strateške“, a posebice je istaknuo potrebu daljnjeg jačanja sigurnosti vanjskih granica EU. Time bi se ujedno jačala i unutarnja sigurnost svih njezinih članica, a zbog čega je potrebna institucionalna te financijska potpora EU.

Tijekom bilateralnog susreta razgovaralo se o aktivnostima koje hrvatska i austrijska policija provode s ciljem zadržavanja povoljnog stanja sigurnosti građana obiju država. U tom smislu dogovoreno je daljnje jačanje operativne suradnje u ranije spomenutim područjima policijskog djelovanja.

Austrijskoj delegaciji su u sklopu posjete prezentirani i sustavi koje Nacionalni koordinacijski centar kontinuirano koristi u cilju stvaranja nacionalne slike stanja sigurnosti na granicama.

Zaključno, suradnja zemalja koje se nalaze na rutama migracijskih kretanja predstavlja nužnu okosnicu u borbi protiv svih ostalih oblika prekograničnog kriminaliteta, a dosadašnja iznimno uspješna suradnja Hrvatske i Austrije i u ovom segmentu jedna je od bitnih pretpostavki za daljnje jačanje upravljanja granicama.

Pisane vijesti