Odigrana nogometna utakmica SuperSport Hrvatske nogometne lige između GNK "Dinamo" i HNK "Hajduk"

Slika /Ilustracije/nogometna/F3mTrcmXIAEjQqA.jpg

Poduzet niz operativnih aktivnosti sa ciljem ostvarivanja i održavanja povoljnih sigurnosnih uvjeta prije, za vrijeme i nakon nogometne utakmice  

Foto: Ilustracija

Jučer, 17. prosinca s početkom u 17.15 sati na Gradskom stadionu Maksimir, odigrana je nogometna utakmica SuperSport Supert Hrvatske nogometne lige između GNK Dinamo i HNK Hajduk. Policija je taj susret proglasila utakmicom visokog sigurnosnog rizika, a samu utakmicu pratilo je oko 18 313 posjetitelja, od kojih oko 2 548  navijača gostujuće momčadi na južnoj tribini.
 
Osiguranje utakmice je, uz koordinativnu ulogu Stožera za osiguranje utakmica visokog rizika Ravnateljstva policije, vodila Policijska uprava zagrebačka u suradnji s drugim policijskim upravama, uz angažman potrebnih snaga i policijske tehnike kako bi utakmica s aspekta sigurnosti prošla u najboljem redu.
 
Prije, za vrijeme i nakon utakmice u službene prostorije policije privedene se 24 osobe, od kojih je 10 navijača domaćeg, a 14 gostujućeg kluba, najčešće zbog alkoholiziranosti i posjedovanja te pokušaja unosa pirotehnike, odnosno zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.
 
Zbog oštećenja dijela inventara, u najvećem dijelu se radi o paljenju stolica na južnoj tribini korištenjem pirotehnike, policijski službenici nastavljaju provođenje kriminalističkog istraživanja. Također su evidentirana i dva manja oštećenja vozila, jednog policijskog na blokadnom punktu u Novom Zagrebu prilikom dolaska posjetitelja, a drugo, u vlasništvu privatnog poduzeća iz Splita, tijekom razilaska posjetitelja, te se izvidi, odnosno kriminalističko istraživanje i u ovom slučaju nastavlja.    
 
Pored toga, u prijepodnevnim satima pred utakmicu, policijski službenici su stavili pod nadzor veću skupinu gostujućih navijača na području Savskog nasipa te ih sigurno prepratili do „sterilne zone“ Gradskog stadiona Maksimira i na taj način spriječili mogući obračun između te i eventualnih drugih skupina.
 
U „sterilnoj zoni“ Gradskog stadiona Maksimira bilo je smješteno 605 različitih vozila kojim su s blokadnih punktova s prilaza Grada bili dopraćeni navijači gostujućeg kluba (oko 500 osobnih automobila, 100 kombi vozila te pet autobusa), a niti jedno vozilo nije bilo oštećeno niti je evidentiran pokušaj njihova oštećivanja, kao niti napada na osobe u njima, kako u dolasku, tako i u povratku.
 
Osiguranje utakmice proteklo je bez sigurnosnih izgreda i sukoba navijača, s jedne strane zbog sportskog ponašanja onih koji su pratili utakmicu na stadionu, ali i zbog odlične suradnje svih onih koji su bili zaduženi za sigurnost građana tijekom ovog sportskog događaja.
 
Koristimo priliku zahvaliti svima koji su odgovornim ponašanjem pridonijeli da ovaj sportski događaj protekne sigurno za posjetitelje i ostale građane, uz što manje ometanja svakodnevnih aktivnosti.
 

Priopćenja | Sport