Odigrana nogometna utakmica između HNK Hajduk i GNK Dinamo

Slika /Ilustracije/nogometna/poljud%202.jpeg

Četiri osobe su zatražile liječničku pomoć, tri su policijska službenika ozlijeđena intenzitetom koji je tražio žurnu medicinsku intervenciju, dok je veći broj policijskih službenika pogođen različitim predmetima. Tijekom noći još 14 policijskih službenika zatražilo je liječničku pomoć

Foto: ilustracija

U Splitu na Poljudu je jučer, 3. travnja 2024. godine s početkom u 19 sati, održano javno okupljanje - nogometna utakmica između HNK „Hajduk“ i GNK „Dinamo“ koju je s tribina pratilo 27 tisuća posjetitelja, od kojih 1000 gostujućih navijača.

Policijski službenici su prije, za vrijeme i nakon osiguranja javnog okupljanja poduzimali niz operativnih mjera i radnji iz nadležnosti policije kako bi ostvarili sigurnosne uvjete za neometano održavanje javnog okupljanja.
 
Osiguranje utakmice je, uz koordinativnu ulogu Stožera za osiguranje utakmica visokog rizika Ravnateljstva policije, vodila Policijska uprava splitsko-dalmatinska u suradnji s drugim policijskim upravama, uz angažman svih rodova policije, posebice intervencijske postrojbe interventne i specijalne policije te temeljne i prometne policije. Policijska uprava je organizirano provela prihvat gostujućih navijača, prepratu u organiziranim kolonama od Dugopolja do Poljuda, što je proteklo bez incidenata. 
 
Prije, za vrijeme i nakon utakmice privedene su ukupno 54 osobe. U tijeku je kriminalističko istraživanje nad 16 osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela prisila prema službenim osobama i izazivanje nereda. Najveći broj osoba (23 osobe) prijavljen je na temelju Zakona o sprječavanja nereda na športskim natjecanjima, potom Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (15 osoba) i Zakona o suzbijanju zlouporabe droga (četiri osobe). Devet osoba je danas tijekom dana dovedeno na Općinski prekršajni sud u Splitu u žurnom postupku. Oduzeto je 14 pirotehničkih sredstava.
 
Utakmica je završila u 21:03, nakon čega je nekoliko stotina navijača sa sjeverne tribine nasilno provalilo na teren razbijanjem vrata na evakuacijskom prolazu. Veliki broj navijača na travnjaku je s očitom namjerom napada trčeći krenulo prema tribini s gostujućim navijačima koji su bili pod nadzorom policije.  Sukladno razvoju događaja na terenu, policijski službenici su se, prema planiranim mjerama i zadaćama, formirali u postroj nasuprot skupini koja je napadala. U kontroliranom su kretanju, uz izdana upozorenja i naredbe, odlučnim stavom i organiziranim postupanjem odbili napad na gostujuće navijače i vratili navijače na sjevernu tribinu.
 
Policijski službenici su proveli kontrolirano i odlučno postupanje usmjereno na počinitelje, uz pravovremeno postavljanje na ključne pozicije te su tako spriječeni napadi na posjetitelje i građane.
 
U 24 odvojena slučajeva uporabljena su sredstva prisile, četiri osobe su zatražile liječničku pomoć. Tijekom intervencije tri su policijska službenika ozlijeđena intenzitetom koji je tražio žurnu medicinsku intervenciju, dok je veći broj policijskih službenika pogođen različitim predmetima stoga je za očekivati i naknadne sanacije ozljeda. Utvrđeno je da je jedan policijski službenih teško ozlijeđen, dok su dvojica lakše ozlijeđena (udarac kamenom i opekline od pirotehničkog sredstva).
 
Tijekom noći do ovog trenutka još 14 policijskih službenika zatražilo je liječničku pomoć, najviše zbog ozljeda nastalih od udaraca predmetima koji su bacani na njih.
 
Iz do sada utvrđenih činjenica razvidno je da je jedan dio navijača nasilno ušao u natjecateljski prostor s očitom namjerom napada na gostujuće navijače, iskazujući ustrajnost u napadima na policijske službenike koji, postavljeni u zaštitni položaj na primjerenoj udaljenosti, nisu intervenirali sredstvima prisile već pozivali na miran razilazak.
 
Nakon napuštanja stadiona, nastavio se huliganizam i vandalizam na ulicama, uz napade na policijske službenike na više lokacija u gradu bacanjem zapaljenih bengalki, kamenja, boca te je zapaljen veći broj kontejnera i potrgana komunalna oprema, što ide u prilog činjenici da je napad bio intenzivan i usmjeren na ozljeđivanje osoba i uništenje imovine.
 

Priopćenja | Sport