Obilježena 30. obljetnica akcije „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika

Osjećajući neopisivu tugu i neizrecivu bol zbog herojskog stradavanja našeg Josipa i svih kolega koji su položili svoje živote na oltar Domovine, istovremeno osjećamo i ponos zbog njihove hrabrosti i ljubavi prema Domovini

FOTO: MUP

Dostojanstveno i u skladu s važećim epidemiološkim mjerama uz sukcesivan dolazak delegacija, danas je na Plitvicama odana počast Josipu Joviću i obilježena 30. obljetnica akcije „Plitvice“.
 
Uz članove obitelji Jović, žrtvi Josipa Jovića polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poklonili su se i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Maja Grba-Bujević, potpredsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora, te predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sa Tomom Medvedom, potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja, Davorom Božinovićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova te Mariom Banožićem, ministrom obrane.
 
Polaganju vijenaca i paljenju svijeća također su prisustvovali i Anita Pocrnić-Radošević, saborska zastupnica, admiral Robert Hranj, načelnik GS OS RH, Nikola Milina, glavni ravnatelj policije, Damir Krstičević, posebni savjetnik predsjednika Vlade, Mate Bilobrk, zapovjednik ATJ Lučko, Marko Rašić, načelnik Policijske uprave zagrebačke, Jakob Bukvić, načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, Zoran Zdunić, načelnik Policijske uprave ličko-senjske, Darko Milinović, Ličko-senjski župan  i Ante Kovač, načelnik Općine Plitvička Jezera, kao i predstavnici udruga koje su sudjelovale u akciji „Plitvice“ i to: Udruge ATJ Lučko 90 Darko Lutring, Mario Špekuljuk, Božo Krajina, Udruge Tigar 90/91 Rakitje Petar Bajan, Nikola Županić, Ivan Bošnjak, Udruge Prvi hrvatski redarstvenik Zdravko Lončar, Josip Dujmović, Rade Šuša, Udruge PJP Kumrovec 90 Miro Kralj, Frano Mlinarić i Petar Papac.

Pripadnik Udruge ATJ Lučko 90, Darko Lutring naglasio je danas na Plitvicama da sve prolazi, ali akcija „Plitvice“ ostaje kao trajni simbol početka Domovinskog rata, na što se nadovezao pripadnik Udruge Tigar 90/91 Rakitje Petar Bajan čiji je pripadnik bio i Josip Jović koji se zahvalio Ministarstvu unutarnjih poslova što organizira svake godine obilježavanje obljetnica akcije „Plitvice“ i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića.

Pripadnik Udruge PJP Kumrovec 90 Miro Kralj, i sam sudionik akcije „Plitvice“, prisjetio se tog dana od prije 30 godina i rekao da se nažalost desilo ono najgore, smrtno je stradao kolega Josip Jović.

Prošlo je 30 godina od smrti Josipa Jovića, ali i od jedne hrabrosti koja je graničila s ludilom u to vrijeme, prema kojoj sve drugo u stvari blijedi. Jedan mali broj mladih ljudi neprofesionalaca, ne vičnih oružju, samo s dugim cijevima je došlo ovdje svjesni da mogu sresti puno jačeg neprijatelja i da mogu ovdje zauvijek ostati“ poručio je  Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i naglasio da je 31. ožujak 1991. godine početak povijesti, te se zahvalio svim braniteljima.

Maja Grba Bujević, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, te i sama sudionica akcije „Plitvice“ kao liječnica koja je pružala pomoć ranjenim hrvatskim redarstvenicima, izjavila je da Hrvatski sabor treba njegovati i raditi na tome da su hrvatski redarstvenici i hrvatski vojnici ono najvrijednije što imamo jer su nam omogućili da smo danas svi zajedno ovdje i da stvaramo novu i modernu Hrvatsku.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je u ime Vlade Republike Hrvatske i svih ministara koji su bili danas na Plitvicama izrazio svoju zahvalnost i poštovanje za slobodu koju su branitelji osigurali hrvatskom narodu, te poručio da će uvijek s dignitetom i posebnom pažnjom voditi računa o hrvatskim braniteljima.

Župan Ličko-senjske županije Darko Milinović izjavio je da danas kada obilježavamo 30. godišnjicu pogibije Josipa Jovića se trebamo prisjetiti svih koji su položili život na Oltar Domovine.

Kako bi od zaborava sačuvali doprinos koji je policija imala u obrani i oslobađanju Domovine, Udruga specijalne jedinice „Grom“ karlovačke županije i Atletski klub Plitvice organizirali su 11. memorijalni ultramaraton od Karlovca do Plitvica.
Trajanje ovog 87-kilometarskog, uglavnom noćnog maratona, čiji start je bio jučer u 22 sata u Karlovcu, je 14 sati neprekidnog trčanja ili hodanja, a njima su se u Grabovcu pridružili biciklisti Biciklističkog kluba Crna kraljica, te su pred spomen obilježjem Josipu Joviću odali počast.

Mnogi Josipovi suborci, branitelji i građani diljem Hrvatske prisjetili su se danas tog tragičnog događaja koji je duboko u svijesti hrvatskog naroda ostao zabilježen kao „Krvavi Uskrs 1991“.

Nakon višestranačkih izbora 1990. godine i uspostave nove demokratske vlasti u RH, dio stanovništva srpske nacionalnosti nije htio prihvatiti takvu promjenu. Svoje nezadovoljstvo nisu iskazivali kroz legalne institucije, nego su nasilno, „balvan revolucijom“ započeli rušenje demokratski izabrane vlasti s ciljem stvaranja svoje "SAO Krajine" kao dijela „Velike Srbije“.

28. ožujka 1991. godine pripadnici „milicije SAO Krajine“ iz Knina zauzeli su područje NP Plitvička jezera i blokirali državnu cestu D-1, tada glavnu prometnicu između sjevera i juga Hrvatske.

Nakon što su srpski ekstremisti odbili zahtjev Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske da se povuku, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, 30. ožujka 1991. godine donio je odluku o provedbi akcije „Plitvice“.

Iste večeri, nešto prije ponoći, prva specijalna postrojba Ministarstva unutarnjih poslova, Antiteroristička jedinica Lučko, zauzela je Koranski most na kojem su se već vijorile zastave SAO Krajine i Jugoslavije.

U ranim jutarnjim satima, 31. ožujka pripadnici Jedinice za posebne namjene Rakitje spajaju se sa pripadnicima Antiterorističke jedinice Lučko i hrabro nastavljaju glavnom prometnicom prema hotelu Jezero.

Na pomoćnom pravcu, kako bi se dodatno osigurala uspješnost akcije, borbeno djeluju pripadnici Jedinice za posebne namjene Kumrovec.

Na glavnom pravcu djelovanja, nedaleko od plitvičkih hotela, pripadnici paravojnih formacija tzv. „SAO Krajine“, teroristi su na kolonu vozila s hrvatskim redarstvenicima iz zasjede iz obližnje šume otvorili žestoku pucnjavu iz dugog automatskog naoružanja, te su ispalili i tromblonsku minu koja je pogodila autobus pun hrvatskih redarstvenika, no na sreću mina nije eksplodirala.

Pod terorističkim rafalima, naši hrvatski policajci iskočili su iz autobusa i otvorili paljbu.

To hladno jutro, po gustoj magli i dubokom snijegu pružali su naši redarstvenici otpor, a najistureniji među njima, tada 22-godišnji Josip Jović, pogođen je iz pošte u nezaštićeni dio tijela.

Iako su vozilo hitne pomoći i sanitetski helikopter stigli u trenu, Josip nije uspio preživjeti do bolnice.

Tog Uskršnjeg jutra, prije 30 godina, Josipovo srce prestalo je kucati.

Pisane vijesti | Obilježavanja