Novom zapljenom 2,7 tona kokaina u Španjolskoj zadan udarac balkanskom kartelu

Istovremenim akcijama u Srbiji i Španjolskoj, uhićen narko boss i šest njegovih najbližih suradnika 

FOTO I VIDEO: Europol

Europol je pružio potporu u akciji razbijanja velike organizacije za krijumčarenje droge, a koja je bila pod istragom operativne radne skupine „Balkanski kartel“ u koordinaciji Europola. U akciji, koju je vodila Srbija, sudjelovala su tijela za provedbu zakona iz Brazila, Hrvatske, Francuske, Poljske, Portugala, Španjolske, Slovenije i Sjedinjenih Država, uz podršku Pomorskog analitičko-operativnog centra – droge (MAOC-N).

U siječnju 2022. godine, Uprava kriminalističke policije Beograd je pokrenula istragu ovog narko kartela za kojeg se vjeruje da sudjeluje u krijumčarenju velikih količina kokaina iz Južne Amerike na područje Europske unije. U aktivnostima protiv ove kriminalne skupine sudjelovala su tijela za provedbu zakona diljem EU-a i šire, što je dovelo do velike međunarodne istrage u koordinaciji Europola. Vrlo brzo se posumnjalo da predmetna kriminalna organizacija iz Brazila u EU organizira krijumčarenja pošiljki od nekoliko tona kokaina.

Obavještajni podaci ukazivali su da su skiperi ukrajinske i češke nacionalnosti nekoliko puta putovali na Zelenortske otoke i druge lokacije u Zapadnoj Africi kako bi pripremili svoje plovilo za krijumčarenje. Recentne operativne informacije govore da se brod nalazi u Brazilu, a što je brazilskim i španjolskim tijelima, uz podršku MAOC-N-a, omogućilo pomno praćenje njegovog kretanja.





Na dan provedbe akcije 24. kolovoza 2023. godine:
 
  • uhićeno je 6 osoba,
  • pretraženo je 15 kuća,
  • zaplijenjeno je 2,7 tona kokaina,
  • zaplijenjena su dva luksuzna vozila, skupi satovi i više od 550.000 eura u gotovini te je
  • tijekom trajanja financijske istrage blokiran velik broj bankovnih računa i nekretnina.

Istražitelji su utvrdili da je srbijanski državljanin jedan od glavnih organizatora navedene kriminalne mreže, a čime je visokopozicionirana meta. Djelovanje tijela za provedbu zakona bilo je usmjereno protiv navedenog srbijanskog državljanina, kao i prema ostalim pojedincima ključnim za djelovanje narko kartela. Ovi glavni članovi narko kartela organizirali su slanje pošiljaka putem kriptiranih komunikacijskih platformi.  

Europol je olakšao razmjenu informacija i kontinuirano pružao analitičku podršku u istrazi. Prikupljeni obavještajni podaci otkrili su cjelokupnu mrežu koja je djelovala u različitim zemljama na nekoliko kontinenata. Europol je olakšao koordinaciju među nacionalnim tijelima te, na dan provođenja akcije, u Beograd uputio stručnjaka kako bi pomogao istražiteljima na terenu. Europol je također omogućio uključivanje dvaju srbijanskih istražitelja u španjolski tim tijekom pretraga zaplijenjenog broda.

 
Operativna radna skupina protiv balkanskih kartela  

Otkrića do kojih se došlo pomoću triju alata za kriptiranu komunikaciju kojom su se koristili kriminalci, odnosno Encrochat, Sky ECC i Anom, pružila su međunarodnim tijelima za provedbu zakona do sada najveći zabilježeni uvid u kriminalne mreže i način njihova djelovanja. Jedan od otkrivenih trendova je važna uloga kriminalnih mreža koje se većinom sastoje od državljana balkanskih zemalja u svjetskoj trgovini kokainom.

Europol je osnovao operativnu radnu skupinu „Balkanski kartel“ kao odgovor na ovu prijetnju. Operativna radna skupina okuplja zemlje s područja Balkana, Europske unije i diljem svijeta u cilju učinkovitog suprotstavljanja ovakvim kriminalnim mrežama koje vode osobe s bliskim vezama s regijom.


U ovoj akciji sudjelovala su sljedeća tijela:
 
  • Brazil: Policia Federal
  • Hrvatska: Policijski nacionalni ured za sprječavanje korupcije i organiziranog kriminaliteta/ PNUSKOK, Služba kriminaliteta droga
  • Francuska: Police Nationale / OFAST - Office anti-stupéfiants, Direction Générale des Duanes / DNRED -  Direction nationale du renseignement et des enquêtes douanières
  • Poljska: Centralne Biuro Śledcze Policji
  • Portugal: Polícia Judiciária
  • Srbija: Управа криминалистичке полиције, Полицијска управа за град Београд
  • Slovenija: Nacionalni Priskovalni Ured
  • Španjolska: Policía Nacional


---

Sa sjedištem u Den Haagu, Nizozemska, Europol pruža podršku 27 država članica EU-a u njihovoj borbi protiv terorizma, kibernetičkog kriminala i drugih teških i organiziranih oblika kriminala. Također radi s mnogobrojnim državama partnerima izvan EU-a i međunarodnim organizacijama. Uz svoje razne procjene rizika i prikupljanje obavještajnih podataka te operativne aktivnosti, Europol ima alate i sredstva koja su potrebna kako bi Europu učinio sigurnijom.

Priopćenja | Kaznena djela i zakon