Nogometna utakmica 9. kola SuperSport HNL-e između HNK Šibenik i HNK Hajduk Split

Slika /Ilustracije/nogometna/slika%20stadion.jpg

Osiguranje utakmice koordinirao je Stožer Ravnateljstva policije za osiguranje utakmica visokog rizika 

Foto: Ilustracija

Jučer, 9. rujna s početkom u 20 sati na stadionu Šubićevac u Šibeniku odigrana je nogometna utakmica 9. kola SuperSport HNL-e između HNK Šibenik i HNK Hajduk Split, a koja je prethodno proglašena utakmicom visokog rizika. Utakmicu je s tribina pratilo 2578 gledatelja, od čega 638 gostujućih navijača.
 
Ravnateljstvo policije je kroz uspostavljeni Stožer za osiguranje utakmica visokog rizika poduzelo sve mjere i radnje predviđene Protokolom o sigurnosti na utakmicama visokog rizika te koordiniralo svim sigurnosnim pripremama oko osiguranja i postupanjima policije na području više policijskih uprava.
 
U suradnji s drugim policijskim upravama, Policijska uprava šibensko-kninska je organizirano provela prihvat oko 150 osobnih i kombi vozila s gostujućim navijačima.
 
Preprata gostujućih navijača
 
Skupina od oko 130 osobnih i kombi vozila s gostujućim navijačima, koji su autocestom A-1 putovali iz Splita prema Šibeniku, zaustavila se na odmorištu Vrpolje gdje je formirana kolona koju su do stadiona, unaprijed određenom trasom, pratile interventne jedinice policije.
 
Tijekom zaustavljanja policija nije imala uporabe sredstava prisile prema navijačima. Ostatak vozila je došao na druge punktove odakle su prepraćeni do stadiona.
 
Zbog duže kolone vozila, u gradu Šibeniku je bila posebna regulacija prometa i kratkotrajno zaustavljanje vozila iz pojedinih pravaca radi pravovremenog dolaska kolone pred stadion i ulaska navijača na tribinu.
 
Sigurnosna prosudba i mjere pripreme osiguranja
 
Policija je, uzimajući u obzir da se radi o animozitetu između pripadnika navijačkih skupina, vrlo vjerojatnim ocijenila mogućnost pokušaja organiziranja njihovog sukoba tijekom dolaska gostujućih navijača, ali i prije dolaska na stadion na području grada Šibenika.
 
Iz navedenog razloga na svim prilazima gradu su bili formirani punktovi na kojima su se kontrolirala vozila radi pravovremenog reagiranja pri dolasku gostujućih navijača i njihove preprate prema stadionu. Također je, zbog ranijih iskustava, na području grada Šibenika bila pojačana nazočnost policijskih službenika na više lokacija radi uočavanja gostujućih navijača.
 
Postupanje prije početka utakmice
 
Prije početka utakmice policija je postupala prema šestero domaćih navijača od kojih prema troje zbog posjedovanja pirotehničkih sredstava, prema jednom zbog posjedovanja teleskopske palice, prema jednom zbog posjedovanja marihuane i prema jednom zbog alkoholiziranosti u pokušaju ulaza na stadion.
 
Protiv petorice će biti podnesen optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima te im je izdana mjera opreza zabrane posjećivanja sportskih natjecanja u trajanju od 8 dana. S obzirom da je šesta osoba dijete, o svemu će biti obaviješten Centar za socijalnu skrb.
 
Stadion Šubićevac i povratak navijača
 
Do kraja I. poluvremena odigravanja utakmice na Šubićevcu privedeno je 15 gostujućih navijača koji nisu imali ulaznice i s istočne tribine su došli u blizini zapadne gdje su policijski službenici pravovremenom reakcijom spriječili njihovu namjeru dolaska kod domaćih navijača. Dvojica su bila u alkoholiziranom stanju i protiv njih će biti podnesen optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.
 
Također su u vrijeme ulaska domaćih navijača na stadion policijski službenici u blizini jednog kombi vozila primijetili odbačenu vrećicu u kojoj su pronašli pirotehnička sredstva.
 
Tijekom utakmice domaći i gostujući navijači neprimjereno su skandirali i uporabili pirotehnička sredstva i to: gostujući navijači 22 tzv. bengalke od kojih su 4 bacili u teren, a domaći 1 dimnu bombu i 1 bljeskalicu.
 
Na tribini s gostujućim navijačima izbio je požar u kojem je potpuno ili djelomično izgorjelo nekoliko stolica. Policija provodi kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja i sankcioniranja počinitelja prekršaja.
 
Potpuna preprata navijača završila je nakon utakmice, oko 23 sata su stigli na područje PU splitsko-dalmatinske i nastavili put te nije bilo postupanja policije.
 
U provedbi mjera osiguranja sudjelovali su, uz veći angažman, svi rodovi policije - posebice intervencijske postrojbe interventne i specijalne policije te temeljne i prometne policije policijskih uprava diljem Republike Hrvatske.
 
Budi navijač
 
Policija je uoči odigravanja utakmice pozvala sve posjetitelje i navijače klubova na odgovorno ponašanje te da osude neprihvatljiva ponašanja u sportu, a što je podržao Hrvatski nogometni savez.
 
Posebno napominjemo činjenicu da je svih 638 gostujućih navijača s kupljenim kartama ušlo na stadion na istočnu tribinu (17% ulaznica što je više od propisanih 5%), a ispred ulaza je ostalo njih oko 60 koji nisu imali ulaznice te ovim putem pozivamo sve navijače da ubuduće u utakmicama visokog rizika ne kreću na put ukoliko nemaju osiguranu ulaznicu. 

Priopćenja | Sport