No More Ransom (Nema više otkupnine): kako su se 4 milijuna žrtava ransomwarea borile protiv hakera

Slika /Vijesti/2020/07/27-07-no-more-ransom-000.jpg

Dok se svijet još uvijek bori s korona virusom, jedan drugi virus također nanosi štetu. Iako je ovaj virus prisutan već godinama, njegovi se slučajevi povećavaju u posljednje vrijeme i mogu dovesti do zastoja kritičnih aktivnosti poput rada bolnica i državnih tijela. Taj je virus ransomware

Foto: ilustracija

No besplatan projekt pod nazivom No More Ransom (Nema više otkupnine) pomaže žrtvama ransomware napada (oblika kibernetičkog napada koji šifrira (kriptira) datoteke, te ih zaključa i onemogućuje pristup izvornom korisniku, dok se ne plati otkupnina) da oporave svoje podatke bez plaćanja hakerima.
Obilježavajući svoju četvrtu godišnjicu ovog mjeseca, No More Ransom projekt koji objedinjuje dostupne alate za dekripciju, registrirao je od svog pokretanja više od 4,2 milijuna posjetitelja iz 188 zemalja i spriječio da oko 632 milijuna dolara vrijednih zahtjeva za otkupninu završi u džepovima kriminalaca.
Potaknut doprinosima svojih 163 partnera, portal je u prošloj godini dodao 28 alata i sada može dešifrirati 140 različitih vrsta ransomwarea. Portal je dostupan na 36 jezika, uključujući i hrvatski.

Najvažniji podaci dostupni su na infografici:


 

Kako „No More Ransom“ funkcionira

No More Ransom je prvo javno-privatno partnerstvo takve vrste s ciljem pomoći žrtvama ransomwarea da povrate šifrirane podatke bez da moraju platiti iznos otkupnine za kibernetičke kriminalce.
Da biste to učinili, jednostavno idite na web stranicu https://www.nomoreransom.org/cro/index.html i slijedite korake za pomoć putem alata „Kripto Šerif“ u prepoznavanju vrste ransomwarea koji je zaključao podatke na vašem uređaju. Ako postoji dostupno rješenje, na raspolaganju će vam biti internetska poveznica za besplatno preuzimanje alata za dešifriranje.
 

Prevencija ostaje najbolji lijek

No More Ransom može pomoći osobama čiji su podaci zaključani ransomwareom, ali još uvijek postoje mnoge vrste ransomwarea za koje nisu razvijeni alati za dešifriranje. Zato postoje neki preventivni koraci koje možete poduzeti kako biste se zaštitili od ransomwarea:
  • Kopiju najvažnijih datoteka uvijek držite negdje drugdje: u oblaku, drugom memorijskom prostoru izvan mreže ili na drugom računalu.
  • Koristite pouzdan i ažuriran antivirusni softver.
  • Ne preuzimajte programe iz sumnjivih izvora.
  • Ne otvarajte privitke u e-mailovima nepoznatih pošiljatelja, čak i ako izgledaju važno i vjerodostojno.
  • Ako postanete žrtva, ne plaćajte otkupninu!


Priopćenja | Obilježavanja | Kibernetički napadi i sigurnost