Najava događanja: Odavanje počasti Josipu Joviću i obilježavanje 33. godišnjice akcije „Plitvice“

Slika /Vijesti/2024/3/jovic_1.jpg

Hvala našem Josipu i svim redarstvenicima i hrvatskim braniteljima na sigurnosti u kojoj danas živimo

Ministarstvo unutarnjih poslova u nedjelju, 31. ožujka 2024. godine na blagdan Uskrsa, obilježava 33. godišnjicu akcije „Plitvice“ i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, u hrvatskoj povijesti poznato kao “Krvavi Uskrs”.

Prigodni program započinje polaganjem vijenaca u 11 sati ispred spomen obilježja Josipu Joviću na Plitvicama.

Za sve koji nam se ne mogu pridružiti na Plitvicama, Ministarstvo unutarnjih poslova RH osiguralo je izravan prijenos na 4. programu Hrvatske radiotelevizije. 

O  našem Josipu…

Josip Jović rođen je 21. studenog 1969. u Aržanu, u obitelji Marije i Filipa Jovića. U kolovozu 1990. priključio se Jedinici za specijalne namjene MUP-a „Rakitje“ i u redarstvenoj akciji „Plitvice“, na sam blagdan Uskrsa, 31. ožujka 1991. u ranim  jutarnjim satima izgubio svoj mladi život. Taj tragičan događaj s početka Domovinskog rata ostao je zabilježen duboko u sjećanju hrvatskoga naroda kao „Krvavi Uskrs 1991.“.

Josip je posmrtno promaknut u čin bojnika. Odlikovan je visokim državnim odličjima: Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, Spomenicom Domovinskog rata, Spomen značkom I. gardijske brigade „Tigrovi“ i Spomenicom I. poginulog redarstvenika Ministarstva unutarnjih poslova u Domovinskom ratu.

Policijska škola u Zagrebu ponosno nosi njegovo ime. 

O akciji Plitvice…

Akcija na Plitvicama 31. ožujka 1991. godine bila je odgovor hrvatske policije na zauzimanje nacionalnog parka i blokiranje državne ceste D1, koja je spajala sjever i jug zemlje. U akciji izvedenoj u dva dijela, sudjelovala je Jedinica za posebne namjene „Rakitje“ i Antiteroristička jedinica Lučko, koja je kao prethodnica zauzela Koranski most i osigurala ulazak policijskih snaga u nacionalni park.

U ranim jutarnjim satima, kolonu vozila hrvatske policije iz zasjede su napali pobunjenici. Sukob je trajao nekoliko sati, a otpor neprijatelja, dubok snijeg i gusta magla otežavali su proboj naših policajaca. Nažalost, pri kraju akcije poginuo je 22-godišnji Josip Jović, a devet policajaca je ranjeno.
 

Hvala našem Josipu i svim redarstvenicima i hrvatskim braniteljima na sigurnosti u kojoj danas živimo.

Hvala i njihovim obiteljima, na neizrecivoj i nenadoknadivoj žrtvi koju su podnijeli za bolju budućnost nas i naše djece.


Najave