Nadzorom teretnih vozila utvrđeni opasni tehnički nedostaci

Slika /Ilustracije/Promet/highway-3871353_960_720.jpg

Naplaćene novčane kazne u iznosu od 20.596,15 eura, a vozila su isključena iz prometa do otklanjanja neispravnosti

FOTO: Ilustracija

U ponedjeljak, 6. ožujka 2023. godine, pojačanim nadzorom teretnih vozila i autobusa na autocesti A3 policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije u suradnji sa inspektorima Službe za mobilne inspekcijske nadzore Ministarstva mora prometa i infrastrukture zaustavili su dva skupa vozila austrijskih registarskih oznaka koji su prevozili automobile u međunarodnom prijevozu.

Obavljenim nadzorom na prvom teretnom vozilu utvrđeno je kako nema ugrađen tahografski uređaj i da vozač nije vodio evidenciju svojih aktivnosti. Pregledom i nadzorom vozila utvrđeno je kako je najveća dopuštena masa skupa vozila prekoračena za 1550 kilograma, a mjerenjem osovinskog opterećenja na drugoj osovini utvrđeno je prekoračenje od 690 kilograma što je je Pravilnikom o tehničkom pregledu na cestama kategorizirano kao opasan tehnički nedostatak. Vozač teretnog vozila nije imao provedenu periodičku izobrazbu (KOD95), a pravna osoba nije posjedovala licencu zajednice za međunarodni prijevoz tereta.

Nadzorom drugog skupa vozila utvrđeno je kako vučno vozilo ima ugrađen tahografski uređaj, ali ga vozač nije koristio čime je prikrivao, tajio i trajno uništio podatke koji bi trebali biti pohranjeni na tahografskom uređaju i na kartici vozača. Pregledom i nadzorom drugog skupa vozila utvrđeno je kako je najveća dopuštena masa skupa vozila prekoračena za 1100 kilograma što je je Pravilnikom o tehničkom pregledu na cestama kategorizirano kao opasan tehnički nedostatak, a mjerenjem osovinskog opterećenja na drugoj osovini utvrđeno je prekoračenje od 140 kilograma što je Pravilnikom o tehničkom pregledu na cestama kategorizirano kao veći tehnički nedostatak. Pravna osoba nije posjedovala licencu za međunarodni prijevoz tereta.
Za utvrđene nedostatke i počinjene prekršaje policijski službenici i inspektori Službe za mobilne inspekcijske nadzore naplatili su vozačima, odgovornoj i pravnoj osobi novčane kazne u iznosu od 20.596,15 eura, a vozila su isključena iz prometa do otklanjanja neispravnosti.

Kako bi osigurali sigurno prometovanje i spriječili prometne nesreće koje nažalost završavaju s najtragičnijim posljedicama, policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije u suradnji s inspektorima Sektora inspekcije sigurnosti cestovnog prometa Ministarstva prometa i infrastrukture i dalje će pojačano nadzirati autobuse i teretna vozila na graničnim prijelazima i autocestama.

Priopćenja | Promet i vozila