Na Policijskoj akademiji otvorena izložba "Ljepota lažnog sjaja"

Ovo je već osmi postav izložbe gdje se mogu vidjeti krivotvorine 15-tak radova renomiranih hrvatskih slikara poput: Ede Murtića, Zlatka Price, Mersada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Lackovića Croate i drugih. 

Foto: Policijska akademija

U predvorju Visoke policijske škole na Policijskoj akademiji danas, 7. studenog, otvorena je popularna izložba krivotvorenih umjetnina Muzeja policije „Ljepota lažnog sjaja“. 

Ovo je već osmi postav izložbe gdje se mogu vidjeti krivotvorine 15-tak radova renomiranih hrvatskih slikara poput: Ede Murtića, Zlatka Price, Mersada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Lackovića Croate i drugih. 

Prvi postav bio je u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu 2016. godine, a nakon toga izložba je bila postavljena u gradovima diljem Hrvatske:  Varaždinu, Bjelovaru, Splitu, Zadru, Opatiji i Gospiću, gdje  je izazvala veliki interes, kako stručne tako i opće javnosti.
Današnjem svečanom otvorenju prisustvovali su načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, članovi njegova kolegija, voditeljica Muzeja policije Helena Biočić  te ostali zaposlenici Policijske akademije. 

Zaposlenici Ministarstva unutarnjih poslova izložbu mogu pogledati do 16. studenoga, a nakon toga izložba se seli u Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku. 

Više o izložbi „Ljepota lažnog sjaja“

Krivotvorine umjetnina zasigurno su jedna od najzanimljivijih izložaka iz zbirki Muzeja policije koju čini oko 70-tak krivotvorina - većinom ulja na platnu i nekoliko skulptura. Sustavno prikupljanje te građe započelo je 2009. godine kada je preko Uprave kriminalističke policije sa sudovima dogovorena suradnja da se nakon pravomoćnih sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već predaju Muzeju policije.

Cilj ove izložbe je prevencija, odnosno upozoriti građane na bezobzirnost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali naivnih i neupućenih kupaca.

Tu je i edukativan pristup koji će budućim kupcima umjetnina ukazati na suvremene metode vještačenja sumnjivih umjetničkih djela i upozoriti na što moraju obratiti pažnju kod kupnje.

Pri kupovini umjetnina pripazite na nekoliko savjeta da ne budete žrtva krivotvoritelja:
  • Pogledajte pozadinu sliku ili dno skulpture – Ondje često postoji mnogo informacija kao što su stare aukcijske naljepnice ili vlasničke markice. Krivotvoritelji često paze samo na prednju stranu svojeg rada, ali ne obraćaju pozornost na dijelove koji nisu izloženi pogledu.
  • Tražite dokumentaciju o podrijetlu umjetnine – To neka bude vaš obvezni zahtjev prodavaču umjetnina kako bi izbjegli probleme ako se uspostavi da je djelo ukradeno ili probavljeno na neki drugi ilegalan način.
  • Dvostruko provjerite podrijetlo – Pripazite da podrijetlo koje imate zaista pripada onom radu kojim vi raspolažete, da nije slučajno posuđeno od nekog drugog rada istog umjetnika ili krivotvoreno. Budite sumnjičavi oko umjetnine čije podrijetlo ne možete provjeriti jednim telefonskim pozivom.
  • Kupujte od poznatih i uglednih prodavača koji imaju čistu povijest  - I poznati prodavači i aukcijske kuće mogu biti prevareni, ali je puno veća šansa da rade s autentičnim djelima. Treba imati puno sreće pri kupnji na neviđeno, što je redovito pri online kupovini, iako je priložena fotografija djela.
  • Tražite forenzičnu analizu ili barem mogućnost da sami provjerite prije kupovine – Ovo bi trebalo biti standard kod kupnje umjetničkih djela velike vrijednosti. Ako prodavač ne dozvoli provjeru, to bi trebao biti znak za odustajanje od kupnje.
  • Prije kupnje slike poznatog slikara istražite njegov likovni opus – Ako ste odlučili uložiti veći iznos novca u kupnju slike nekog poznatog slikara, proučite njegov opus ili se savjetujte s povjesničarom umjetnosti, kako ne biste kupili njegovu npr. mrtvu prirodu, a on je isključivo slikao pejzaže ili apstraktne motive.
  • Provjerite na web stranici MUP-a da li je umjetnina ukradena – Prije kupnje provjerite na http://stari.mup.gov.hr/62.aspx da li je umjetnina ukradena kako biste se uvjerili da za njom nije raspisana potraga.


Pisane vijesti