Na Policijskoj akademiji otvoren stručni skup „Suradnja za sigurnu budućnost“

Ministarstvo unutarnjih poslova ne odustaje od rada na intenziviranju međuresorne suradnje, a dokaz tome je i ovaj današnji skup stručnjaka iz različitih područja

FOTO: MUP
 
Danas, 13. ožujka na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ otvoren je stručni skup „Suradnja za sigurnu budućnost“, organiziran s ciljem intenziviranja međuresorne suradnje i suradnje s organizacijama civilnog društva kako bi se prevenirali i uočili različiti oblici ugrožavajućih ponašanja, osobito nasilja koje predstavlja duboko ukorijenjen problem društva.
 
Ministarstvo unutarnjih poslova ne odustaje od rada na intenziviranju međuresorne suradnje, štoviše - inicira tu suradnju između drugih resora, a dokaz tome je i ovaj današnji skup „Suradnja za sigurnu budućnost“.  Okupio je stručnjake iz različitih područja - ravnatelje škola, pročelnike ureda i voditelje centara, psihologe, socijalne radnike te policijske službenike - kako bi zajednički, kroz dijalog i razmjenu ideja te analizu uspješnosti trenutnih metoda i izazova, iznašli kvalitetne i učinkovite programe djelovanja.
 
Skup je doprinio provedbi aktivnosti zacrtanih „Sporazumom o međuresornoj suradnji i koordinaciji u području sprječavanja nasilja i drugih ugrožavajućih ponašanja na lokalnoj razini, ali i unaprjeđenju rada Vijeća za prevenciju kriminaliteta te iznalaženju preporuka važnih za rad kako Vijeća tako i lokalnih, odnosno općinskih timova za prevenciju i borbu protiv nasilja i drugih ugroza.
 
Uz državnu tajnicu Ministarstva unutarnjih poslova dr. sc. Irenu Petrijevčanin kao izaslanicu potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinovića, na samom otvaranju skupa prisutnima se obratila i Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.
 
Pravobraniteljica Pirnat Dragičević istaknula je kako složenost problema nasilja i stvaranje sigurne sadašnjosti i budućnosti zahtijevaju koordiniranu i sustavnu suradnju svih ključnih dionika i dijalog, preuzimanje odgovornosti za svoj doprinos u izgradnji sigurnog okruženja za sadašnju i sve buduće generacije naše djece i mladih.
 
Pohvalila je Ministarstvo unutarnjih poslova što je kao inicijator sklapanja Sporazuma o međuresornoj suradnji i koordinaciji u području sprječavanja nasilja i drugih ugrožavajućih ponašanja na lokalnoj razini, uspjelo povezati sustave socijalne skrbi, zdravstva, obrazovanja i sektor nadležan za hrvatske branitelje, kako bi na lokalnoj razini rješavali kompletne situacije koje se u najvećoj mjeri odnose na zaštitu djece.
 
Svaka situacija nasilja nad i među djecom zaslužuje brzu i primjerenu reakciju nadležnih - djeca koja su izložena dugotrajnom nasilnom ponašanju roditelja u obitelji, bilo kao svjedoci ili žrtve, kasnije mogu imati niz emocionalnih problema i problema u ponašanju.  Imperativ je i zaštita žrtve i sprječavanje daljnjeg nasilja, uključujući intervenciju prema počiniteljima, ali i rad s onima koji su prisutni nasilju.
 
Jednako tako od velike važnosti je aktivan rad Vijeća za prevenciju, kojih na području Republike Hrvatske sada ima već 247. Vijeća su se pokazala kao iznimno dobra praksa za iznalaženje rješenja i ideja kako lokalnu zajednicu učiniti sigurnim i boljim mjestom za život naše djece.
 
 U tom je smislu pravobraniteljica Pirnat Dragičević zaključno poručila: „Rekla bih da smo na pravom putu i razvidno je da je puno toga učinjeno, iako zasigurno, još snažnijim međusobnim umrežavanjem lokalnih dionika možemo postići još više.“
 
Izaslanica potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova dr.sc. Davora Božinovića - državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova dr. sc. Irena Petrijevčanin kazala je: „Ovaj skup rezultat je naše inicijative za još boljim međuresornim djelovanjem. Kao što aktivno radimo, mi aktivno i slušamo sve dionike, od akademske zajednice pa do civilnog društva.
 
MUP kao resor posebnu pozornost poklanja mladima i djeci, posebno u ovom segmentu i kad je riječ o tome da su žrtve ili počinitelji nasilja. Međuvršnjačko nasilje danas zahtijeva posebnu pozornost društva, a cilj je prepoznati rizike, odnosno na vrijeme poduzeti sve adekvatne korake da se pomogne ondje gdje je pomoć potrebna i da se preveniraju tragični događaji, da se prevenira svaki incident i svako nasilje, bez obzira u kojem dijelu naše zemlje bi do njega moglo doći“, naglasila je državna tajnica.
 
U tom kontekstu državna je tajnica istaknula konstruktivan dijalog i usmjeravanje preporuka upravo prema unaprjeđenju rada Vijeća za prevenciju kriminaliteta u svim županijama, jer rad navedenih Vijeća ne može biti dovoljno produktivan bez konstantnog aktivnog sudjelovanja svih sudionika.
 
Zahvalila je svim djelatnicima i djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije koji ulažu iznimno velike napore kako bi se segment prevencije još više ojačao i kako bi se spriječila kaznena djela i tragični događaji u kojima su djeca žrtve ili počinitelji.
 

Pisane vijesti | Međuresorna suradnja