Na Policijskoj akademiji održan je tečaj za kriminalističke tehničare

Slika Vijesti/2019/prosinac/Fotka_tecaj.JPG

Cilj tečaja je usvajanje svih potrebnih znanja i vještina za što kvalitetnije obavljanje vrlo odgovornih i zahtjevnih zadaća kriminalističkih tehničara

Na Policijskoj akademiji održan je 32. tečaj za kriminalističke tehničare, koji je trajao od 9. listopada do 13. prosinca 2019. godine. Pohađalo ga je ukupno 23 polaznika, među kojima je bilo 16 policijskih službenika iz policijskih uprava Ministarstva unutarnjih poslova, 5 pripadnika kriminalističke policije iz susjedne Bosne i Hercegovine, sukladno međunarodnoj policijskoj suradnji, te 2 djelatnika kriminalističke vojne policije MORH-a.

Tečaj je trajao 9 tjedana, a u tom periodu svoja znanja i vještine polaznicima su prenijeli predavači iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb, viši kriminalistički tehničari iz policijskih uprava, Ravnateljstva policije te Policijske akademije. Cilj tečaja je usvajanje svih potrebnih znanja i vještina za što kvalitetnije obavljanje vrlo odgovornih i zahtjevnih zadaća kriminalističkih tehničara. 
U sklopu tečaja održano je predavanje na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb, gdje su polaznici tečaja imali priliku vidjeti kako se radi kriminalističko-tehnički pregled mrtvog tijela i način izuzimanja nespornih tragova papilarnih linija, nakon čega su im djelatnici Zavoda pokazali sami tijek obdukcije u cilju utvrđivanja uzroka i mehanizma nastanka smrti te je održano nastavno predavanje iz dijela sudske medicine od strane stručnjaka specijaliziranih za navedeno područje prof. dr. sc. Vedrane Petrovečki, dr. Petra Škavića, dr. Pere Bubala i dr. Ante Mažuranića. 

Na poligonu Hrvatske vojske kod Karlovca, nakon održanih nastavnih cjelina iz tema požara i eksplozija, polaznici tečaja pokazali su stečena znanja i obavili očevid simulacije eksplozije i požara vozila u realnim uvjetima, pod nadzorom voditelja vježbi Protueksplozijske službe MUP-a, Tomislava Vukoje i Ivana Morica, uz stručnu pomoć vještaka CFIIV „Ivan Vučetić“ Ivane Bačić, Mladena Rutalja i Ferde Barbarića, te viših kriminalističkih tehničara iz PU zagrebačke i PU osječko-baranjske.
Tijekom posljednjeg tjedna tečaja, nakon održanih predavanja i vježbi iz svih nastavnih cjelina, polaznici su u prostoru Policijske akademije samostalno obavili simulacije očevida četiri kaznena djela, nakon čega su pristupili završnom ispitu, kojeg su svi uspješno položili.

Po završetku tečaja svim polaznicima uručena su pripadajuća Uvjerenja o osposobljenosti za kriminalističkog tehničara te će svoje stečeno znanje i iskustvo moći pokazati u daljnjem radu kriminalističke tehnike te uspješnom otkrivanju kaznenih djela i njihovih počinitelja, ali i  jačanju kapaciteta rada policije. 

Stranica | Odgoj i obrazovanje