Ministar Božinović na svečanoj prisezi učenika četvrtih razreda Policijske škole „Josip Jović“

Radi se o prvoj generaciji, 50 polaznika i polaznica, nakon desetogodišnje stanke koji su uspješno završili dvogodišnje policijsko srednjoškolsko obrazovanje u Policijskoj školi „Josip Jović“

FOTO: MUP RH
 
Na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ danas, 13. lipnja, održana je svečana prisega učenika i učenica četvrtih razreda Policijske škole „Josip Jović“ povodom završetka programa srednjoškolskog dvogodišnjeg obrazovanja, koji je uspješno završilo 50 polaznika i polaznica. 
 
Svečanosti su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Josip Ćelić, načelnik Policijske škole „Josip Jović“ Mario Bošnjak, glavna tajnica Ministarstva Sanda Šimić Petrinjak, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Željko Prša, članovi kolegija glavnog ravnatelja policije te načelnici policijskih uprava, predstavnik Ravnateljstva civilne zaštite Darko Majstorović, generalni vikar za pastoral MUP-a vlč. Frano Musić, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, pomoćnica ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Vesna Anđelić te članovi obitelji učenika četvrtih razreda, njihovi nastavnici i drugi dragi uzvanici. 
 
Glavni ravnatelj policije istaknuo vrednote policijskog poziva 
 
Na samom početku svečanosti prisutnima se obratio glavni ravnatelj policije Nikola Milina, koji je naglasio kako je ovo prva generacija, nakon desetogodišnje stanke, koja je uspješno završila dvogodišnje policijsko srednjoškolsko obrazovanje u Policijskoj školi „Josip Jović“ te istaknuo:
 
„Tijekom dvogodišnjeg školovanja pokazali ste spremnost na policijski poziv utemeljen na hrabrosti, poštenju i pravičnosti. Današnjom prisegom postajete policijske službenice i službenici i stavljate se u službu Domovine tako što ćete dosljedno provoditi zakone, štititi živote i imovinu i temeljna ljudska prava i slobode te dostojanstvo svih građana Republike Hrvatske, ponekad riskirajući i vlastiti život. Odabirom policijskog poziva postajete čuvari sigurnosti svih naših građana, svakodnevno izloženi opasnosti, ali spremni odgovoriti na teške i izazovne situacije“.
 
Glavni ravnatelj Milina također se osvrnuo i na učestale promjene u društvu koje dovode do novih oblika kriminaliteta, na koje je potrebno brzo i učinkovito odgovoriti, a to je moguće samo sustavnim, kombiniranim i timskim radom. 
 
„Znanja i vještine koje ste stekli u školovanju dovoljne su za početak, ali policijski posao od vas će zahtijevati stalno usavršavanje koje našim policijskim službenicama i službenicima osiguravamo kroz edukacije i ulaganje u dodatnu opremu te stvaranje optimalnih uvjeta potrebnih za razvoj novih mladih snaga hrvatske policije“, izjavio je glavni ravnatelj policije Milina te se zahvalio nastavnicima i odgajateljima na prenesenom znanju i vještinama te cjelokupnom osoblju, a posebne čestitke uputio je roditeljima i obiteljima polaznika, na podršci u izboru časnog policijskog poziva. 
 
Potpredsjednik Božinović istaknuo identitet i ulogu hrvatske policije u Domovinskom ratu  
 
Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović istaknuo je kako u području obrazovanja, Vlada RH naglasak stavlja na povećanje kvalitete, učinkovitosti i relevantnosti sustava strukovnog obrazovanja jačanjem i promicanjem učenja temeljenog na radu, izvrsnosti i fleksibilnosti te postizanju veće usklađenosti vještina s tržištem rada. Kako bi Ministarstvo unutarnjih poslova, te prioritetno policijski sustav, ravnopravno sudjelovao u ostvarivanju upravo tih ciljeva, jedna od mjera bilo je i vraćanje srednjoškolskog policijskog obrazovanja u trećem i četvrtom razredu srednje škole. 
 
 „Nakon puno truda, rada i odricanja, danas ste završili srednju školu i postali policijski službenici. Pred vama je težak i vrlo važan zadatak, osiguravanje mira i sigurnosti u našoj zajednici. U MUP-u računamo na vašu hrabrost, predanost i profesionalnost kako bi stvarali uvjete za veću sigurnost i prosperitet naše države i svih naših ljudi. No, ne zaboravite da policijska karijera nije samo posao. Biti policijski službenik također znači usvajanje vrijednosti poput poštenja, integriteta, hrabrosti, odanosti i predanosti. Vi trebate biti uzor drugima i uvijek raditi ono što je ispravno i pravedno. Kao što ste već naučili, vaš posao će zahtijevati puno fizičke i mentalne snage. Boriti se za pravdu, provoditi zakone, osiguravati javni red i mir može biti iscrpljujuće, ali nikad ne zaboravite razinu odgovornosti koju imate prema ljudima kojima služite“, izjavio je ministar Božinović te se osvrnuo i na kontinuirano ulaganje u policijski sustav.
 
„Na Policijskoj akademiji poboljšavamo uvjete i pomičemo standard ulažući u infrastrukturne, smještajne i obučne kapacitete, kao i u osnaživanje ljudskih potencijala. Akademija je prepoznata kao važan partner europskih agencija, prije svega FRONTEX-a i CEPOL-a te svakodnevno hrvatskim, ali i inozemnim policijskim službenicima omogućavamo stručno usavršavanje s europskim predznakom. Samo zato što ste završili srednju školu i postat ćete policijski službenici, ne znači da je vaša edukacija gotova. Život je neprestano učenje i trebate nastaviti razvijati svoje vještine i znanje kako bi postali bolji policajci, vođe i građani. Brojni vaši prethodnici za svoj su rad nagrađivani i odlikovani, a siguran sam da i vašu generaciju neće zaobići samo odlikovanja nego i najvažnija pohvala, a to je zahvalnost naših sugrađana. Vaši roditelji mogu biti ponosni jer ćete raditi častan posao na koji se odlučuju hrabri hrvatski sinovi i kćeri, svjesni identiteta i uloge koju je hrvatska policija odigrala u obrambenom, oslobodilačkom Domovinskom ratu. Zato dragi roditelji, hvala vam što ste odgojili ove mlade ljude koji su se stavili na raspolaganje građanima Republike Hrvatske. Neka vaša karijera u policijskim redovima bude puna radosti, uspjeha, izazova i iskustva. Slijedite svoje srce, slušajte svoj um i uvijek se držite onoga što je ispravno. Zajedno možemo i hoćemo graditi sigurniju i pravedniju zajednicu za sve nas“, zaključio je ministar Božinović. 
 
Nagrađeni Anamarija, Mihael i Matej  
 
Ministar Božinović i glavni ravnatelj policije Milina uručili su priznanja za uspješne rezultate tijekom školovanja i to: Anamariji Frančić, koje je ostvarila najbolji uspjeh u školovanju kroz 3. i 4. razred, Mihaelu Salajecu, koji je uz školske obveze ostvario i značajne uspjehe u hrvanju te Mateju Malkoču, koji je ostvario najbolji uspjeh u školovanju kroz 3. i 4. razred. 
 
U ime cijele generacije, prisutnima se obratila nagrađena Anamarija Frančić: 
 
„Zahvaljujem se na podršci, brizi, savjetima i pomoći koju ste nam pružili posljednje dvije godine našeg školovanja. Nakon deset godina MUP je odlučio ponovo upisati učenike u treći razred policijske škole i ponosni smo što smo upravo mi odabrani da započnemo novo razdoblje u obrazovanju budućih policijskih službenika. Istodobno je teško, ali i lako, pozdraviti se jer znamo da za nas počinje novo razdoblje u životu, naš policijski posao o čemu smo sanjali godinama. Posljednje dvije godine bilo je uspona i padova, suza i smjeha, ali vjerujem da će nam svima to razdoblje ostati u pozitivnom sjećanju uz pregršt lijepih uspomena. Zahvalila bih nastavnicima, razrednicima i odgajateljima koji su s nama preživjeli ove dvije godine i jednim nas dijelom oblikovali u pametne mlade ljude, a sigurna sam i u dobre policijske službenike koji će vam biti na ponos. Zahvalila bih i roditeljima koji su podržavali i poštovali naš odabir. Drugačiji smo od ostalih maturanata jer smo odlučili nakon završetka srednje škole početi raditi ozbiljan i odgovoran posao. S nestrpljenjem očekujemo naše prve korake policijskih vježbenika te obećavamo da ćemo dati sve od sebe i da vas nećemo iznevjeriti. Bit ćemo onakvi policijski službenici kakve naši građani očekuju i zaslužuju“. 

Cijela svečanost upotpunjena je glazbenim brojevima policijske klape sv. Mihovil, a svečana prisega završena je već tradicionalnim bacanjem kapa u zrak.


Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje