Međunarodnim višemjesečnim kriminalističkim istraživanjem razbijena još jedna zločinačka organizacija krijumčara drogom

Slika /policija/UKP/krim%20policija.jpg

Neovlašteno su nabavljali, proizvodili, krijumčarili, posjedovali radi neovlaštene prodaje, nudili na prodaju, prodavali, posredovali u prodaji i kupnji, skrivali i držali više vrsta droga

Policijski službenici Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Rijeka, Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te suradnji s policijskim službenicima Slovenije, proveli kriminalističko istraživanje nad šest hrvatskih državljana i to 33-, 39-, 41-, 36-, 42- i 62-godišnjakom te 39-godišnjim državljaninom Srbije,  zbog počinjenja kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je državljanin Slovenije u vremenskom razdoblju od početka 2018. godine pa do siječnja 2020. godine organizirao i vodio zločinačko udruženje, pripadnici kojega su uvodno navedene osobe, kao i još najmanje šest slovenskih državljana i druge za sada nepoznate osobe. Oni su na području Hrvatske, Slovenije, Austrije te drugih država EU  i zemalja Južne Amerike složno i koordinirano zajednički djelovali radi kontinuirane neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, sa ciljem stjecanja financijske i druge materijalne koristi.

Neovlašteno su nabavljali, proizvodili, krijumčarili, posjedovali radi neovlaštene prodaje, nudili na prodaju, prodavali, posredovali u prodaji i kupnji, skrivali i držali više vrsta droga i to kokain, heroin, amfetamin, MDMA (ecstasy), marihuanu, hašiš, metamfetamin (Crystal Meth) te poduzeli cijeli niz radnji koje doprinose ostvarenju cilja postojanja i djelovanja zločinačkog udruženja.

Tako su se povezali sa za sada nepoznatim osobama u Južnoj Americi radi krijumčarenja većih količina kokaina pomorskim putem iz Južne Amerike u Europu. U Sloveniji su organizirali i nadzirali proizvodnju, uspostavili više skladišta, a za držanje i čuvanje droga u tim depoima angažirali pripadnike zločinačkog udruženja u Ljubljani. Iz ovih skladišta su dalje preprodavali i distribuirali drogu na područje Slovenije, Hrvatske i drugih zemalja. Kako bi prokrijumčarili drogu, organizirali su izradu posebnih tajnih skrovišta u vozilima te angažirali više osoba, kurira-krijumčara, za prevoženje droga za pripadnike zločinačkog udruženja i druge osobe koji su je dalje prodavali  u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i drugim europskim zemljama, djelujući udruženo i znajući za cilj zločinačkog udruženja.

Na opisani način počinjena su kaznena djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

28. siječnja 2020. godine u koordiniranoj akciji više policijskih službi Ravnateljstva policije, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te nadležnih službi Slovenije (policije i državnog odvjetništva), na području pet policijskih uprava u Hrvatskoj provedeno je 50 dokaznih radnji pretraga osoba, domova i drugih prostora i pokretnih stvari u odnosu na osobe koje se dovode u vezu s ovim zločinačkim udruženjem. Pronađeni su i oduzeti predmeti, droga, novčana sredstva  i prikupljene druge obavijesti važne za utvrđivanje ovih i drugih kaznenih djela i otkrivanje njihovih počinitelja.

Također je za vrijeme provođenja ovog međunarodnog kriminalističkog istraživanja, u odvojenim i planiranim postupanjima na području Austrije uhićen 59-godišnjak hrvatskog državljanstva tijekom krijumčarenja 6.647 grama marihuane,  dok je na području Hrvatske uhićeno dvoje slovenskih državljana (42- i 41-godišnjak) tijekom krijumčarenja ukupno 249,93 grama kokaina, 5,02 grama heroina, 4.327,79 grama amfetamina, 1306 tableta MDMA ukupne težine 486,28 grama, 1.502,8 grama marihuane, 968,19 grama hašiša. Uhićen je i 45-godišnji hrvatski državljanin tijekom krijumčarenja 2.928,8 grama marihuane, 62-godišnji hrvatski državljanin tijekom krijumčarenja 298,98 grama kokaina i 45-godišnji hrvatski državljanin u posjedu 612,58 grama amfetamina, 422 komada MDMA (ecstasy). Navedene osobe su za  zločinačko udruženje krijumčarili drogu u Hrvatsku i iz Hrvatske, a  s krajnjim odredištima u Hrvatskoj, Austriji i Bosni i Hercegovini. 

U  kriminalističkom istraživanju je ukupno zaplijenjeno 549 grama kokaina, 6.256 komada MDMA (ecstasy), 4.365 grama amfetamina, 52,84 grama heroina,  12.300 grama marihuane, 190.000,00 kuna, 12.000,00 eura, 320 švicarskih franaka.

Na području Slovenije tijekom 2018. i 2019. godine zaplijenjene su 23.000 grama amfetamina, 3.650 grama heroina te 1.700 grama kokaina, 4.500 komada MDMA te u Njemačkoj novčani iznos od 87.350,00 eura, a sve navedeno se osnovano dovode u vezu s ovim zločinačkim udruženjem.

Policijski su službenici u ovoj međunarodnoj, koordiniranoj akciji uhitili dostupne osumnjičene osobe te podnijeli odgovarajuće kaznene prijave Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Priopćenja | Kaznena djela i prekršaji | Kaznena djela i zakon