Međunarodni tečaj iz forenzičnih istraživanja u KBRN-E prostorima

Međunarodni tečaj "Forenzička istraživanja u okolnostima kemijsko-biološko-radio-nuklearne kontaminiranosti" održan je u Budimpešti  

Foto: MUP

Međunarodni tečaj CEPOL-a (Agencije Europske unije za osposobljavanje u području izvršavanja zakonodavstva) pod nazivom “Forenzička istraživanja u okolnostima kemijsko-biološko-radio-nuklearne kontaminiranosti” u organizaciji i u suradnji s mrežom ENFSI (Europska mreža forenzičkih znanstvenih ustanova) održao se od 26. veljače do 1. ožujka u sjedištu CEPOL-a u Budimpešti za 24 polaznika iz 22 zemlje Europske unije.

Policijski službenici Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije, djelatnica Centra za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja "Ivan Vučetić" te djelatnica Nuklearno-biološko-kemijskog laboratorija Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ sudjelovali su na tečaju kao treneri za polaznike koje su upoznali s procjenom rizika, načinom ulaska u kontaminirani prostor, korištenjem zaštitne opreme i uređaja, osobnom dekontaminacijom te provedbom uzorkovanja, pakiranja, transporta i analize prikupljenih tragova.  

Pored hrvatskih trenera, na tečaju su predavali i treneri iz Belgije, Njemačke, Poljske, Velike Britanije i Europola.

Provedeni tečaj predstavlja nastavak uspješne dugogodišnje suradnje Protueksplozijske službe Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane Republike Hrvatske, sada i u obliku međunarodne suradnje u pogledu obuke policijskih službenika na području KBRN-E (kemijsko-biološko-radio-nuklearne i kontaminiranosti eksplozivima).
 

Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje