Međunarodni dan nestale djece

Slika /slike/2022/DSC_2691.JPG

Prisjećamo se nestale djece diljem svijeta, a roditelje savjetujemo kako smanjiti rizik od nestanka djeteta

FOTO: ilustracija
 
Međunarodni dan nestale djece obilježava se od 1983. godine svakog 25. svibnja, čime se javnosti skreće pozornost te senzibilizira javnost na problematiku nestale i zlostavljane djece. Ovaj Međunarodni dan iniciran je u znak sjećanja na američkog dječaka Etana Patza koji je nestao 25. svibnja 1979. te nikada nije pronađen.

Međunarodni dan nestale djece je dan koji nas sve podsjeća na djecu koja još uvijek nisu u svom domu, u sigurnom okružju svojih najmilijih.

Pojavni oblici nestanka djece i maloljetnih osoba su višestruki. Posljedica je udaljavanje iz obiteljskih domova ili odgojnih ustanova.

A uzrok?

Iz policijskog iskustva možemo reći kako se uzroci nestanka djece i mlađih do 18 godina starosti mogu povezati s avanturizmom, skitnjom, prosjačenjem, problemima koji se događaju unutar same obitelji,  mladenačkom neposlušnošću u kombinaciji s mladenačkim buntom,  razočaranjem  i neuspjehom u školi,  emocionalnom nezrelosti ili snažnom emocijom poput ljubavi, sve do nespretno odabranog načina za društvenim dokazivanjem pa čak i s bolesti.

U slučajevima kada se radi o udaljenju iz odgojnih ustanova, uzrok se često može pronaći u otežanoj prilagodbi odgojnoj ustanovi, namjernom izbjegavanju izrečene odgojne mjere, različitim neprihvatljivim oblicima ponašanja (činjenje kaznenih djela, nepoštivanje autoriteta, loš utjecaj vršnjačke grupe, dokazivanje odabiranjem negativnih vrijednosti...).

Što kažu brojke?

Godišnje se evidentira 1 100 do 1 500 nestanaka djece, odnosno osoba mlađih od 18 godina. Ovi podaci uključuju udaljenja iz obiteljskog doma, kao i bjegove štićenika iz ustanova. Važno je istaknuti da ovdje ne govorimo o nestanku 1 100 do 1 500 različite djece, već neka djeca nestanu/udalje se i nekoliko puta godišnje te budu pronađena ili se sama vrate.

Doba godine povećanja broja nestanaka osoba mlađih od 18 godina upravo je početak ljeta. Analize policijskih postupanja upućuju na zaključak da je dio djece u ovim postupcima motiviran prividom zabave, poput odlaska na more bez roditeljske dozvole i dogovora! Dio djece se pak udaljava zbog straha od suočavanja s lošim životnim odabirima i negativnim posljedicama (loše ocjene i uspjeh u školi…).

Mlade je potrebno upozoriti da prilikom bjegova i nestanaka odnosno prilikom boravka izvan obitelji ili institucije koja o njima brine raste rizik da:
 
  • postanu žrtve kaznenog djela ili da pod silom prilika postanu počinitelji kaznenih djela 

Iz navedenog razloga je vrlo važno da mlađi od 18 godina što je moguće kraće budu izvan obiteljskog doma ili izvan institucije koja o njima brine.

Nestanak je važno prijaviti odmah. Ne čekajte da prođe 24 sata. 

Nestanak osobe policiji se prijavljuje bez odgađanja te ne postoji propisano vrijeme čekanja za prijavu nestanka. Prema dosadašnjem iskustvu gotova sva djeca čiji se nestanak  prijavio u kratkom vremenu, vrate se ili ih policija pronađe.

Nestanak osobe može se prijaviti osobno u najbližoj policijskoj postaji, a podnositelj prijave potpisuje Zapisnik o nestanku osobe. Nestanak može prijaviti svatko tko ima saznanja ili opravdanu sumnju da je određena osoba nestala. Ako se radi o bijegu iz odgojne ustanove, nestanak djeteta mora prijaviti roditelj, zakonski zastupnik ili skrbnik kao i zaposlenik odgojne ustanove.


Što kada nestane dijete?

Pronalasku nestale djece policija posvećuje posebnu pažnju i angažman. Cilj je vratiti nestalo dijete ili maloljetnika u siguran dom ili ustanovu koja skrbi o njemu. U postizanju tog cilja uvijek je dobrodošla pomoć građana, ali i medija koji su se u ovom području višestruko dokazali svojom solidarnošću i razumijevanjem.

Kod traganja za nestalom osobom, policija najviše korisnih informacija očekuje od djetetovih prijatelja, poznanika, članova obitelji te osoba iz djetetovog bližeg okruženja.

Građani  također dijele svoja saznanja s policijskim službenicima, koji će provjeriti svaku informaciju. Kako bi se u traganje za nestalim osobama uključio što veći broj građana od kojih se mogu pribaviti korisna saznanja o mogućoj lokaciji nestale osobe, Ministarstvo unutarnjih poslova je još u rujnu 2011. godine izradilo interaktivni portal NENO – Nacionalna evidencija nestalih osoba.  

Osim objave profila nestale osobe u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba, medijska pažnja koju nestanak pojedine osobe dobije od velike je važnosti za širenje obavijesti o nestanku kako bi se u vrlo kratkom vremenu obavijestila javnost i zatražila njihova pomoć u prikupljanju korisnih informacija o nestaloj osobi.
 
Nestanci su rizični i iznimno opasni događaji čije posljedice mogu biti neprocjenjivo teške i fatalne. Djeca su iznimno ranjiva društvena skupina o čijoj sigurnosti uvijek moramo voditi brigu.

Kako možete spriječiti nestanak djeteta?
 
Savjeti roditeljima: 
 
  • neka vam dijete uvijek kaže gdje je i s kim ide,
  • neka vam uvijek kaže koliko će se dugo zadržati te da vas obavijesti o promjeni dogovorenog plana,
  • upoznajte djetetove prijatelje i zamolite ga da vam da njihove brojeve telefona,
  • neka vaše dijete zna vaš broj mobitela napamet,
  • neka zna kome se može obratiti za pomoć ako ste mu nedostupni,
  • naučite djecu da prepoznaju i izbjegavaju rizične situacije te kako se ponašati ako se nađu u takvim situacijama,
  • naučite dijete da se u policijsku postaju ili policijskom službeniku uvijek može obratiti za pomoć,
  • upozorite ga na opasnosti stopiranja i ulaženja u vozilo nepoznate osobe,
  • upozorite ga da ne odlazi s nepoznatim osobama,
  • razgovarajte s djetetom otvoreno i iskreno,
  • slušajte svoje dijete kada vam govori o svojim brigama, osjećajima i problemima koje ga muče,
  • ohrabrujte svoje dijete kako bi uspješno prolazilo kroz život,
  • učite svoje dijete da bude odgovorno  za svoje postupke,
  • zaštite svoje dijete od osjećaja samoće i izoliranosti,
  • ojačate svoje dijete kako bi se suprotstavilo fizičkom ili verbalnom zlostavljanju,
  • učinite svoj dom mjestom povjerenja i podrške,
  • održite svoja obećanja,
  • pokažite ljubav i osjećaje svome djetetu i,
  • budite uzor svome djetetu.

 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica