Međunarodne institucije prepoznale važnost kampanje „Iza vrata“

Slika slike/2020/Mijina%20vrata_vizual.jpg

Djevojčica Mia postala je simbol borbe protiv obiteljskog nasilja, a važnost ove kampanje prepoznale su međunarodne institucije i agencije poput Europola, koje je ističu kao primjer dobre prakse

FOTO: Ilustracija

Ponekad za one najranjivije #ostanidoma nije siguran izbor. Što kada ostanak u kući predstavlja opasnost i zlostavljanje?

Ministarstvo unutarnjih poslova, početkom travnja, predstavilo je kampanju ”Iza Vrata”, koju zajedničkim snagama provodi skupa s Poliklinikom za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te agencijom Degordian. Cilj kampanje osvijestiti je sve građane da prijave nasilje koje se odvija u njihovoj blizini.

Podsjetimo, prema podacima istraživanja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, tijekom djetinjstva fizičko zlostavljanje u Hrvatskoj doživljava 16-25% djece, isto toliko djece doživljava ono emocionalno, dok je seksualno zlostavljano svako peto dijete.

Mia, kako je nazvana djevojčica koja svakodnevno trpi nasilje iza zatvorenih vrata, u vrlo kratkom periodu postala je simbol borbe protiv obiteljskog nasilja, a važnost ove kampanje prepoznale su i međunarodne institucije i agencije poput Europola, koje je ističu kao primjer dobre prakse.

Podsjećamo roditelje da iza zatvorenih vrata sobe njihovo dijete može biti izloženo štetnim i neprimjerenim sadržajima, a u nekim slučajevima i seksualnom zlostavljanju i iskorištavanju on line.

U mjesecima kada smo najviše usredotočeni na situaciju s bolesti COVID-19, prisjetimo se onih najmlađih koji se od drugih napasti ne mogu zaštiti sami, bez naše pomoći.

Ravnateljstvo policije, u uvjetima poduzimanja mjera zaštite od COVID 19 i socijalne izolacije posebno vodi računa o mogućoj eskalaciji nasilja nad djecom i upravo sprečavanje nasilja nad djecom i obitelji jedan je od prioriteta i rizika na koje je policija usmjerena.

Zato, prepoznaj „Miju“ u svojoj okolini te prijavi policiji svaki oblik nasilja nad djecom. Samo zajedničkim snagama možemo dom ponovo pretvoriti u sigurno mjesto za svako dijete!

Više o kampanji ”Iza Vrata” doznajte OVDJE.

Pisane vijesti