Masterclass seminar u organizaciji Ravnateljstva policije i ROADPOL-a

Na seminaru su sudjelovali policijski službenici iz 15 nacionalnih policija, koji su razmjenjivali iskustva, znanja i primjere dobre prakse za suzbijanje manipulacija prilikom vožnje te sprječavanja događanja najtežih prometnih nesreća

FOTO: MUP

Pod pokroviteljstvom MUP-a i Nacionalnog plana sigurnosti prometa na cestama, od 8. do 12. svibnja 2023. godine, u prostorijama Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ održan je Masterclass seminar u organizaciji Ravnateljstva policije i ROADPOL-a - Europske mreže prometne policije na temu „Nadzor teretnih vozila i autobusa s naglaskom na  kontrolu tahografa i tehničku ispravnost vozila“.

Na seminaru su sudjelovali policijski službenici iz 15 nacionalnih policija, koji su kroz tri dana razmjenjivali iskustva, znanja i primjere dobre prakse za suzbijanje manipulacija prilikom vožnje te sprječavanja događanja najtežih prometnih nesreća autobusa i teretnih vozila.

Prvog dana seminara, u prostorijama Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ predavanja na temu nadzora teretnih vozila održali su stručnjaci hrvatske i njemačke policije uz poseban osvrt na nove oblike prijevara koje se pojavljuju u prometu na cestama diljem Europe, dok su talijanski stručnjaci predstavili nove uređaje koji se koriste za bežično preuzimanje podataka s novih generacija tahografa.

Drugog dana seminar je nastavljen u prostorijama Centra za vozila Hrvatske, gdje su polaznici upoznati s načinom obavljanja tehničkih pregleda vozila i registracije vozila u Republici Hrvatskoj. U prostorijama stanice za tehnički pregled vozila uživo su im prikazani načini pregleda vozila, kalibracije uređaja te pojašnjene procedure koje prethode registraciji motornih vozila. 

Zadnjeg dana seminara polaznicima je prezentiran rad Mobilne jedinice prometne policije s osvrtom na svakodnevnu kontrolu teretnih vozila i autobusa. Polaznici su sudjelovali i na zajedničkoj preventivno - represivnoj akciji „Nadzor teretnih vozila i autobusa“, na kojoj su uz predstavnike policije, inspekcije cestovnog prometa, carinskih službenika te nadzornika tehničke ispravnosti vozila iz Centra za vozila Hrvatske, sudjelovali i predstavnici Europskog tijela za nadzor rada (ELA - European Labour Authority), a čija je uloga osigurati pravednu i učinkovitu mobilnost radne snage diljem EU pomažući državama članicama u provedbi relevantnog prava Unije, uključujući olakšavanje usklađenih i zajedničkih inspekcija.

Po završetku seminara polaznici su preuzeli svoje certifikate čime je potvrđeno njihovo usavršavanje u pogledu nadzora teretnih vozila i autobusa, odnosno nadzora tahografa i radnih vremena vozača autobusa i teretnih vozila.

Pisane vijesti | Promet i vozila