Marihuana u rezervnom kotaču i stražnjem braniku vozila

Slika /slike/default-news-image.jpg

41-godišnjak i 39-godišnjak organizirali su zločinačko udruženje u koje su uključili 41- godišnjaka, dvojicu 51-godišnjaka te 38- i 27-godišnjaka radi nabave, skladištenja i krijumčarenja prekursora anhidrida octene kiseline iz Poljske u Hrvatsku i Tursku te marihuane iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i SR Njemačku

41-godišnjak i 39-godišnjak organizirali su zločinačko udruženje u koje su uključili 41- godišnjaka, dvojicu 51-godišnjaka te 38- i 27-godišnjaka radi nabave, skladištenja i krijumčarenja prekursora anhidrida octene kiseline iz Poljske u Hrvatsku i Tursku te marihuane iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i SR Njemačku

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, SSKOK-a Osijek su, u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli kriminalističko istraživanje nad sedmoricom hrvatskih državljana i to dvojicom 41-godišnjaka, 39-godišnjakom, dvojicom 51-godišnjaka te 38- i 27-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, počinjenja kaznenog djela u sklopu zločinačkog udruženja, a u vezi s kaznenim djelom neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su 41-godišnjak i 39-godišnjak organizirali zločinačko udruženje u koje su uključili 41- godišnjaka, dvojicu 51-godišnjaka te 38- i 27-godišnjaka radi nabave, skladištenja i krijumčarenja prekursora anhidrida octene kiseline iz Poljske u Hrvatsku i Tursku te marihuane iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i SR Njemačku, s ciljem daljnje neovlaštene prodaje, izrade opojne droge te stjecanja nepripadne imovinske koristi.

Tako su u spomenuti 41-godišnjak i 39-godišnjak u razdoblju od početka početka srpnja do početka kolovoza 2017. s točno neutvrđenim osobama s područja Turske dogovorili krijumčarenje prekursora aceton-anhidrida iz Poljske na područje Turske, koji se upotrebljava za izradu heroina. Kupili su 5.000 litara prekursor aceton-anhidrida u Poljskoj, nabavili nalog za prijevoz i provoz preko Hrvatske u Sloveniju, odakle su ga namjeravali prokrijumčariti u Tursku skrivene u teretnom vozilu među solarnim panelima. Na graničnom prijelazu Kalotina između Srbije i Bugarske, tijekom granične kontrole, u tovarnom prostoru priključnog vozila pronađeno je 5 plastičnih kontejnera zapremnine po 1000 litara koji su bili ispunjeni prekursorom aceton-anhidrid.

Nadalje, spomenuti 39-godišnjak je, u razdoblju od početka prosinca 2017. do sredine siječnja 2018. godine, okupio i povezao u zajedničko djelovanje 41-godišnjaka, dvojicu 51-godišnjaka i više drugih osoba s područja Bosne i Hercegovine, radi kupovine većih količina marihuane na području Bosne i Hercegovine i njenog krijumčarenja u SR Njemačku radi daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu. U tu svrhu su na području Bosne i Hercegovine kupili nešto više od 15 kilograma marihuane, dok je za njen prijevoz 39-godišnjak nabavio osobni automobil u SR Njemačkoj. 15 paketa s ukupno više od 15 kilograma marihuane sakrio je u prostor za rezervni kotač i stražnji branik te se uputio u Hrvatsku u namjeri daljnjeg prijevoza do SR Njemačke. Navedena droga je pronađena dolaskom na Stalni granični prijelaz za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Slavonski Šamac, prilikom obavljanja carinske granične kontrole.

U razdoblju od veljače do lipnja 2018. godine spomenuti 41-godišnjak i 39-godišnjak su u zajedničko djelovanje povezali dvojicu 51-godišnjaka, 38-godišnjaka i 27-godišnjaka te više drugih osoba s područja Bosne i Hercegovine, radi nabavke i kupovine većih količina marihuane na području Bosne i Hercegovine i krijumčarenja u SR Njemačku radi daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu. U navedenu svrhu kupljeno je nešto više od 40 kilograma marihuane na području Bosne i Hercegovine te dogovoren legalan prijevoz stolica iz poduzeća u BiH do poduzeća u SR Njemačkoj teretnim vozilom. U sredinu tovarnog prostora navedenog teretnog vozila sakrili su 38 paketa s nešto više od 40 kilograma marihuane kako bi ih prokrijumčarili iz Bosne i Hercegovine preko Hrvatske dalje u SR Njemačku. Međutim, dolaskom do Stalnog graničnog prijelaza za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Slavonski Brod droga je pronađena prilikom obavljanja carinske granične kontrole.

Protiv sedmorice hrvatskih državljana podnijeta je odgovarajuća kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Osijeku.  

 


Priopćenja | Kaznena djela i zakon