Lažni lijekovi u vrijednosti 64 milijuna EUR skinuti s EU tržišta

U operaciji SHIELD IV u borbi protiv nezakonitih lijekova i dopinških tvari podignuto 1 284 kaznenih prijava


Foto: Europol

Europol je u razdoblju od travnja do listopada 2023. godine koordinirao četvrto izdanje operacije SHIELD. Policijska, pravosudna, carinska, zdravstvena i anti-dopinška tijela iz 30 zemalja s 3 kontinenta udružila su snage u ovoj globalnoj borbi protiv trgovanja krivotvorenim i zloupotrijebljenim lijekovima i nezakonitim dopinškim tvarima. Operaciju su također podržali Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF), Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), Frontex, Svjetska antidopinška agencija (WADA) i nacionalne agencije za lijekove.
 
Europol je podržao ovu operaciju širokih razmjera kroz nekoliko operativnih sastanaka i upućivanjem stručnjaka s mobilnim uredima koji su pružali analitičku i forenzičku podršku. Operaciju SHIELD 2023 predvodila je upravljačka skupina koju su činila talijanska, francuska, grčka i španjolska tijela za provedbu zakona. 
 
Nezakonita trgovina farmaceutskim proizvodima sve je veći problem u Europskoj uniji i šire. Istraživanja u okviru operacije SHIELD IV ukazala su na obrazac nezakonite trgovine velikih razmjera koja je vrlo unosna za organizirani kriminal a čime se opet potiče sve više kriminalnih skupina da se uključe u trgovinu. Navedeno područje kriminala uzrokuje znatne troškove sustavima zdravstvene i socijalne skrbi država članica EU-a kao i alarmantne učinke na javno zdravlje.
 
Ilegalni prodavači i dalje oglašavaju dopinške tvari na društvenim mrežama, pri čemu su im mete većinom neprofesionalni sportaši i članovi ograničenih ili privatnih sportskih skupina. Uz proizvode za poboljšanje rezultata, lijekovi za erektilnu disfunkciju nude se putem sumnjivih kanala na internetu te su i dalje među krivotvorenim proizvodima koje tijela za provedbu zakona najviše zapljenjuju. Neregulirana uporaba lijekova i dopinških tvari, osobito krivotvorenih proizvoda, može uzrokovati ozbiljna i nepovratna tjelesna oštećenja.
 
Rezultati operacije SHIELD IV
 
  • kaznene prijave podignute protiv 1 284 osobe (296 uhićeno a protiv 988 pokrenut kazneni postupak)
  • pod istragom 52 organizirane kriminalne skupine
Ukupna vrijednost zapljene premašuje 64 milijuna EUR, uključujući:
  • 636 263 ilegalnih paketa ilegalnih farmaceutskih proizvoda
  • 69 255 kilograma praha i sirovine
  • 11 551 litara aktivnog sastojka
  • 121 503 bočica i ampula
  • više od 12 milijuna tableta i pilula

Također:
 
  • zatvorena 4 ilegalna laboratorija
  • zatvorene 92 web stranice
  • provedeno 3 935 inspekcijskih nadzora
  • provedeno 4 321 anti-dopinških testiranja u sklopu natjecanja
  • provedeno 3 659 anti-dopinških testiranja izvan natjecanja
 
Glavne točke operacije SHIELD IV
 
Trgovina nedopuštenim farmaceutskim proizvodima i medicinskim uređajima namijenjenim Grčkoj
 
Grčke su vlasti razbile kriminalnu mrežu koja je od 2019. godine trgovala nedopuštenim farmaceutskim proizvodima i medicinskim uređajima. Među proizvodima se nalazio lažni botoks i pripravci vitaminske kiseline koji se koriste u plastičnoj kirurgiji. Baza korisnika navedenih krivotvorina bila je u različitim regijama te zemlje. Zaplijenjeni proizvodi uvezeni su putem dostavljača ili ih je prevezao pojedini član skupine iz Turske odnosno Poljske.
 
Talijanske vlasti razotkrile tajni laboratorij u San Marinu
 
Talijanske vlasti pretražile su logističku bazu kriminalne skupine koja je djelovala iz San Marina. Istražitelji su otkrili tajni ruralni laboratorij za proizvodnju, označavanje i pakiranje dopinških proizvoda. Policija je zaplijenila velike količine dopinških tvari u obliku bočica, tableta, kapsula, boca i pakiranja namijenjenih prodaji u Italiji te oko 180 000 EUR u gotovini. Osumnjičeni je navodno uvozio čisti Nandrolon, anabolički steroid koji je u Italiji klasificiran kao opojna droga. Rute kojima je krijumčaren protezale su se diljem Europe pa čak i do Kine.
 
Zloupotreba lijekova
 
Konzumacija lijekova van medicinskog nadzora i dalje je sveprisutni društveni problem. Razlozi zbog kojih se koriste kreću se od psihotropnih i rekreativnih svrha do postizanja boljih rezultata. Neki korisnici ignoriraju liječničke recepte i ubrizgavaju lijekove koji nisu namijenjeni u tu svrhu (kao što su podjezične tablete, sadržaji flastera ili kapi za oči) ili preprodaju lijekove propisane za liječenje.
 
Prekomjerna konzumacija lijekova potiče potražnju koja se ne može zadovoljiti legalnim sredstvima što dovodi do skretanja s reguliranog opskrbnog lanca. Krivotvoreni lijekovi distribuiraju se među onima koji su preusmjereni iz zakonitog lanca. Vlasti su se susrele s krivotvorenim lijekovima koji su kroz paralelno tržište ponovno ušli u zakoniti lanac opskrbe. Jedan od sve većih trendova je trgovina sedativima i uporaba krivotvorenih ili ilegalnih lijekova za dijabetes.
 
Lijekovi se često krivotvore u tajnim laboratorijima u kojima se ne provode nikakvi propisi ili sigurnosne mjere. Krivotvoreni proizvodi nastali u takvim okolnostima ne proizvode željeni učinak; u najboljem slučaju bolesnik se ne liječi no takvi proizvodi mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme ili čak biti potencijalno smrtonosni.
 
Upravljačka skupina operacije SHIELD IV:

 
  • Jedinice za borbu protiv krivotvorenja i za javno zdravlje talijanskih karabinjera (Nuclei Antisofisticazione e Sanità dell’Arma dei Carabinieri)
  • Francuski Središnji ured za suzbijanje kaznenih djela protiv okoliša i javnog zdravlja francuske žandarmerije (Office central de lutte contre les atteintes à l’environnement et à la santé publique - OCLAESP)
  • Grčka financijska policija Astynomia
  • Španjolska civilna garda (Guardia Civil)
 
Zemlje sudionice:

Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Litva, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kolumbija, Gruzija, Island, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija, Švicarska, Ujedinjena Kraljevina, Sjedinjene Američke Države
 
Sudjelovale su sljedeće agencije:
EUIPO, Eurojust, Europol, Frontex, INTERPOL, OLAF, WADA

Priopćenja | Kaznena djela i zakon