Kriminalističkoj policiji donirana oprema u znak podrške u borbi protiv organiziranog kriminaliteta

Načelnik Kovač primio je donaciju Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u RH u obliku tehnološkog rješenja kao znak podrške u borbi protiv organiziranog kriminaliteta

FOTO: MUP RH

U utorak, 9. srpnja 2024. u Ravnateljstvu policije, temeljem Ugovora o donaciji, održana je svečana primopredaja donacije specijalne opreme, s pripadajućim licencama i popratnom dokumentacijom. 
 
Ugovor o donaciji ranije su potpisali potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović i Veleposlanik Ujedinjene Kraljevine u Republici Hrvatskoj, NJ. E. Simon Derek Thomas, koji je navedeno tehnološko rješenje danas i svečano predao načelniku Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta - PNUSKOK, Mariju Kovaču. 
 
Donirana profesionalna oprema značajna je za operativni rad policije na terenu, posebice prilikom provođenja kriminalističkih istraživanja vezanih uz suzbijanje krijumčarenja ljudima u policijskim upravama na vanjskoj granici.  
 
Predajući donaciju Veleposlanik NJ. E. Thomas naglasio je:
  • „Suzbijanje organiziranog kriminala je ključni prioritet. Ujedinjeno Kraljevstvo i Hrvatska zajedno rade na sprječavanju aktivnosti kriminalnih krijumčarskih bandi i osiguravanju da oni koji profitiraju od krijumčarenja ljudi budu privedeni pravdi.“
 
Prihvaćajući donaciju načelnik Kovač se zahvalio te istaknuo kako je sigurnost u Republici Hrvatskoj prioritet posebice imajući na umu turizam kao značajnu granu hrvatskog gospodarstva, stoga i hrvatska policija nastoji dati svoj doprinos nacionalnoj i europskoj sigurnosti.
  • „Ovo tehnološko rješenje i alat je za nas značajan jer će biti u operativnoj uporabi svaki dan, a njegovi rezultati će biti vidljivi i opipljivi u vrlo kratkom vremenu. Prikupljeni kriminalističko-obavještajni podaci razmjenjivat će se putem platformi EUROPOL-a i moći će ih koristiti agencije za provedbu zakona te policijski partneri unutar i izvan Europe“ - istaknuo je načelnik Kovač
 
Voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Dejan Dretar naglasio je postojeću odličnu suradnju s National Crime Agency u sklopu operativne radne skupine ZeBRa čiji je cilj provoditi složena kriminalistička istraživanja nad organizatorima zločinačkih udruženja.
  • „Iako tijekom 2024. godine bilježimo smanjenje broj nezakonitih prelazaka državne granice bilježimo 60 posto više uhićenih krijumčara ljudima (njih više od 940 do sada), a što jasno govori o posvećenosti hrvatske policije u sprječavanju nezakonitih migracija i otkrivanju pratećeg kriminaliteta“ - zaključio je voditelj Dretar.
   
Današnji susret i uručenje donacije znak je vrlo dobre suradnje kriminalističkih policija Republike Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske koja se odvija kroz razmjenu informacija putem nacionalnih ureda INTERPOL-a, EUROPOL-a te SIRENE ureda, potom putem policijskih časnika za vezu Velike Britanije ali i kroz provedbu zajedničkih operativnih akcija te druge projekte i edukacije.
 

Pisane vijesti | Mađunarodna suradnja