Kod uhićenih krijumčara pronađeno prikriveno hladno oružje

Slika /slike/vijesti/2019/sijecanj/hladno%20oruzje/remen.jpg

Ministarstvo unutarnjih poslova u 2018. godini evidentiralo je pet slučajeva u kojima su krijumčari ljudima ugrozili sigurnost policijskih službenika koji su postupali prema njima. Najčešće se radilo o direktnom nasrtaju vozilom na policijske službenike ili pokušaju izguravanja policijskih vozila s ceste prilikom potjere, a u jednom slučaju krijumčar je fizički napao policijskog službenika koji je prema njemu postupao

Foto: MUP RH

Policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom državljana Bosne i Hercegovine, 37-godišnjakom i 40-godišnjakom, zbog sumnje da su počinili kazneno djelo "Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj".

Policijski službenici su 2. siječnja 2019. godine na području Makarske zaustavili dva osobna vozila BiH nacionalnih oznaka, a kojima su upravljali osumnjičenici.

U vozilima se nalazilo šest stranih državljana za koje su policijski službenici posumnjali da su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Kako bi se utvrdile sve okolnosti, policijski službenici priveli su sve osobe u prostorije policije.

Tijekom kriminalističkog istraživanja kod dvojice osumnjičenika su pronađeni muški remeni s kopčom koja se pritiskom pretvara u hladno oružje (bodež).

Zbog sumnje  u počinjenje kaznenog djela "Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj", policija je protiv osumnjičenih, nadležnom državnom odvjetništvu, podnijela kaznenu prijavu. 

Također, zbog posjedovanja hladnog oružja policija će protiv osumnjičenih podnijeti optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja  građana.

Nad stranim državljanima u tijeku je provođenje postupka sukladno Zakonu o strancima.
 

Policijski službenici koji rade na suzbijanju krijumčarenja ljudima ponekad su izloženi direktnim napadima krijumčara na njihovu sigurnost pa i život.

Ministarstvo unutarnjih poslova u 2018. godini evidentiralo je pet slučajeva u kojima su krijumčari ljudima ugrozili sigurnost policijskih službenika koji su postupali prema njima. Najčešće se radilo o direktnom nasrtaju vozilom na policijske službenike ili pokušaju izguravanja policijskih vozila s ceste prilikom potjere, a u jednom slučaju krijumčar je fizički napao policijskog službenika koji je prema njemu postupao.

Tijekom 2018. godine hrvatska policija je uhitila više od 600 krijumčara ljudima što u odnosu na 2017. godinu predstavlja povećanje od gotovo 100 posto i rezultat je isključivo otkrivačke djelatnosti policijskih službenika na terenu.  


Priopćenja