Kazneno prijavljeni zbog sumnje da su počinili kaznena djela protiv službene dužnosti u okviru projekta izgradnje i opremanja muzeja financiranog bespovratnim sredstvima Europske unije

Slika /Ilustracije/Logo/default-PNUSKOK-image.jpg

SAFU utvrdila nepravilnosti radi čega je općina bila dužna izvršiti povrat najmanje 25% dostavljenih joj bespovratnih sredstava  

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK - Služba Split) su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili kriminalističko istraživanje nad dvije muške osobe (35- i 67-godišnjakom) zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.
 
Sumnja se da su navedena kaznena djela počinjena u razdoblju od 2017. do 2024. godine, vezano uz financiranje izgradnje i opremanja muzeja, na način da nisu poštivani rokovi izvođenja radova niti fiksna ugovorena cijena izvođenja radova, a niti su bile ispunjene pretpostavke za otvaranje muzeja.
 
Kako je utvrđeno tijekom kriminalističkog istraživanja, na javnom natječaju za izvođenje građevinskih i obrtničkih radova na muzeju izabrano je trgovačko društvo u vlasništvu 67-godišnjaka, kao najpovoljniji ponuđač s najnižom cijenom ponuđenih materijala, strojeva i izvedbe gotovog rada. Potom je zaključen ugovor o izvođenju kojim je cijena ugovorenih radova, materijala i strojeva određena kao fiksna i nepromjenjiva.
 
Iako je to znao, 35-godišnji načelnik općine pod čiju nadležnost spada spomenuti muzej je u ime općine sa 67-godišnjakom kao odgovornom osobom trgovačkog društva zaključio više aneksa ugovoru o izvođenju dodatnih građevinskih radova uz produljenje roka izvođenja radova. Sumnja se da je navedeno učinjeno protivno odredbama zaključenog ugovora i u nakani da se trgovačkom društvu pribavi znatna imovinska korist odobravanjem već ugovorenih radova kao naknadnih i nepredviđenih te dodatnih radova po znatno višoj cijeni od ugovorenih.
 
Po izvedenim radovima, načelnik općine je bez kontrole projektantskog, stručnog i tehničkog nadzora potpisao zapisnik o primopredaji svih ugovorenih radova kao da ih je trgovačko društvo i izvršilo, a potom je potpisan je i zapisnik o okončanom obračunu na temelju kojeg je općina uplatila spomenutom trgovačkom društvu sveukupni iznos.
 
Kriminalističkim istraživanjem također je utvrđeno kako je, u postupku financiranja ovog projekta, općina sklopila ugovor o partnerstvu sa Dubrovačko - neretvanskom županijom. Županija je potom, na temelju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, općini dodijelila iznos od 837.085,42 kune, odnosno 111.100,33 eura za gradnju i opremanje muzeja uz uređenje glavnog mjesnog trga.
 
U postupku  provjere prihvatljivosti troškova i utvrđivanja eventualnih nepravilnosti, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) je utvrdila nepravilnosti te nije odobrila bespovratna sredstava u navedenom iznosu radi čega je općina bila dužna izvršiti povrat najmanje 25% dostavljenih joj bespovratnih sredstava. S obzirom na to da općina ta sredstva nije bila u mogućnosti vratiti, vratila ih je Dubrovačko-neretvanska županija.
 
Trgovačkom društvu takvim je postupanjem pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu preplaćenih radova od najmanje 2.287.922,76 kuna (razlika ugovorenog i isplaćenog)  dok je Dubrovačko-neretvanska županija oštećena za najmanje 837.085,42 kune, a općina je oštećena za najmanje 2.274.991,82 kune, od preuzetog kredita za plaćanje ugovorenih radova.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

 

Priopćenja | Kaznena djela i zakon