Kampanje „VELIKI VOZE ODGOVORNO“ i „ČUVAJTE ŽIVOT, VEŽITE POJAS!“

Kroz savjete na letcima nastoji se podsjetiti vozače teških teretnih vozila kako vožnja mora biti njihova jedina aktivnost za volanom, kao i upozoriti vozače i putnike u vozilima na obavezu korištenja sigurnosnog pojasa kod svih osoba koje se prevoze u osobnim i teretnim automobilima te autobusima

Hrvatske autoceste d.o.o. u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Fakultetom prometnih znanosti i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture izradile su informativne letke za provedbu kampanji: „VELIKI VOZE ODGOVORNO“ i „ČUVAJTE ŽIVOT, VEŽITE POJAS!“.

Kroz uputstva i savjete na letcima nastoji se podsjetiti vozače teških teretnih vozila kako vožnja jest i mora biti njihova jedina aktivnost za volanom, kao i upozoriti vozače i putnike u vozilima na obavezu korištenja sigurnosnog pojasa kod svih osoba koje se prevoze u osobnim i teretnim automobilima te autobusima.

Kampanja „VELIKI VOZE ODGOVORNO“

Cilj kampanje je edukacija i osvještavanje vozača teretnih vozila o važnosti stalnog praćenja prometa te nužnosti pravovremenog odmora i držanja razmaka, a ponajprije otklanjanje svake distrakcije s vožnje, što se naročito odnosi na korištenje mobitela.

Kampanjom „VELIKI VOZE ODGOVORNO“ želi se osvijestiti vozače da je jedina aktivnost za volanom vožnja.

Za provedbu kampanje tiskani su informativni letci na hrvatskom i još šest stranih jezika, a u letku su obrađene teme koje su najčešći uzroci prometnih nesreća, poput: umora vozača, korištenja mobitela i tableta tijekom vožnje, nepridržavanja dovoljnog razmaka među vozilima te neučestale provjere prometa preko retrovizora.
Letci će se uručivati stranim profesionalnim vozačima teških teretnih vozila na graničnim prijelazima, kao i domaćim i stranim vozačima navedenih vozila prilikom provođenja preventivno - represivnih akcija koje uključuju nadzor teretnih vozila i autobusa.


 

Kampanja „ČUVAJTE ŽIVOT, VEŽITE POJAS!“

Kampanja za cilj ima ukazati kako je vezivanje sigurnosnim pojasom najlakši i najučinkovitiji način da se izbjegnu ozljede i stradavanja u prometnim nesrećama.
Kampanjom „ČUVAJTE ŽIVOT, VEŽITE POJAS!“ želi se podsjetiti sudionike u prometu kako je nekorištenje sigurnosnog pojasa drugi najčešći uzrok smrti na cestama, nakon prebrze vožnje.
Letci „ČUVAJTE ŽIVOT, VEŽITE POJAS!“ dijelit će se tijekom provođenja ciljanih aktivnosti vezanih uz korištenje sigurnosnog pojasa, na graničnim prijelazima, kao i tijekom redovnog nadzora prometa na cestama.

Dio letaka dijelit će se i vozačima autobusa, s obzirom da se tijekom proteklih godina dogodilo nekoliko prometnih nesreća prevrtanja autobusa na hrvatskim cestama, prilikom čega je veći broj putnika smrtno stradao. 
Podsjećamo, korištenje sigurnosnog pojasa je zakonska obaveza i za vozača i za putnike na prednjim, ali i stražnjim sjedalima u vozilima. Vezivanje sigurnosnim pojasom ne zahtijeva nikakvu posebnu tehnologiju jer su sigurnosni pojasevi ugrađeni u sve automobile, a od 2006. godine obavezni su u svim vozilima u Europskoj uniji.




Zapamtite, za volanom vožnja vam je jedina aktivnost, a kako bi sačuvali svoj život - uvijek vežite pojas.


 

Pisane vijesti