Kada u vožnji koristimo svjetla za maglu?

Slika Vijesti/2021/12/13-12-000.jpg

Slijedom zaprimljenih upita građana o propisnom korištenju svjetala za maglu na vozilima i obzirom da se nalazimo u dijelu godine kada je potreba za njima češća, sve vozače podsjećamo na zakonske odredbe članka 108. Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Foto: ilustracija


Slijedom zaprimljenih upita građana o propisnom korištenju svjetala za maglu na vozilima i obzirom da se nalazimo u dijelu godine kada je potreba za njima češća, sve vozače podsjećamo na zakonske odredbe članka 108. Zakona o sigurnosti prometa na cestama:
 
  • Stavak 1. - po magli na motornom i priključnom vozilu moraju biti upaljena kratka svjetla za osvjetljavanje ceste, ili svjetla za maglu, ili oba svjetla istodobno.
  • Stavak 2. - stražnja svjetla za maglu na motornim ili priključnim vozilima smiju se upotrebljavati samo po magli i u slučaju smanjene vidljivosti.
  • Stavak 3. - svjetla za maglu koja se nalaze na prednjoj strani vozila mogu biti bijele ili žute boje, a na stražnjoj strani crvene boje.
  • Stavak 4. -  novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.
 
Jednako tako, podsjećamo kako je člankom 2., stavkom 1., točkom 85. Zakona o sigurnosti prometa na cestama[1] određeno da smanjena vidljivost postoji ako zbog nepovoljnih atmosferskih ili drugih prilika (magle, snijega, kiše, prašine, dima i sl.) vozač ne može jasno uočiti druge sudionike u prometu ili prometni znak na udaljenosti od najmanje 200 m na cesti izvan naselja, odnosno od najmanje 100 m u naselju.

Stoga sve vozače molimo da se pridržavaju citiranih zakonskih odredbi te da bespotrebno ne koriste svjetla za maglu na stražnjoj strani vozila - kako bi izbjegli propisanu zakonsku sankciju, ali i da općenito ne koriste svjetla za maglu na vozilima kada ne postoje uvjeti za njihovo korištenje.
 
Navedeno se posebice odnosi na bezrazložno korištenje svjetala za maglu u uvjetima kišnog vremena, kada može doći i do zasljepljivanja drugih vozača na prometnici.
 
Poštivanjem navedenog doprinijet ćemo zajedničkom cilju: većoj sigurnosti na cestama.
 
 
[1] (Narodne novine br. 67/08., 48/10., 74/11., 80/13., 158/13., 92/14., 64/15., 108/17., 70/19. i 42/20.)


Stranica