Izaslanstvo Ravnateljstva policije u Kini

Izaslanstvo MUP-a RH u vremenu od 20. ožujka do 3. travnja 2019. godine sudjeluje na međunarodnom tečaju pod nazivom „Izgradnja kapaciteta u području provedbe zakonodavstva“

FOTO: MUP

Izaslanstvo MUP-a RH u vremenu od 20. ožujka do 3. travnja 2019. godine, temeljem poziva Ministarstva javne sigurnosti NR Kine, sudjeluje na međunarodnom tečaju pod nazivom „Izgradnja kapaciteta u području provedbe zakonodavstva“, koji se održava u gradu Guangzhou u organizaciji Policijskog fakulteta Guangdong.

Tečaj je nastavak odlične suradnje MUP-a RH i Ministarstva javne sigurnosti NR Kine, osobito u provedbi projekta „Sigurna turistička sezona“ koji je pokrenut još 2006. godine kao inicijativa suradnje hrvatske policije s policijama drugih europskih država kroz upućivanje stranih policijskih službenika u Republiku Hrvatsku tijekom turističke sezone. Tijekom svog boravka u Republici Hrvatskoj, strani policijski službenici rade u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim kolegama u cilju ostvarivanja izravnog kontakta sa svojim državljanima, ali i što bolje komunikacije između hrvatske policije i stranih državljana te obrnuto. Cilj neposredne suradnje jest postizanje maksimalne sigurnosti hrvatskih građana i stranih turista koji tijekom turističke sezone borave u Republici Hrvatskoj. Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najvažnijih zadaća hrvatske policije jer turisti ne biraju samo lijepe, već i sigurne destinacije.

Kroz višegodišnje provođenje u projekt se do danas uključilo ukupno 20 stranih policijskih organizacija iz 18 država iz regije, Europske unije te 2018. godine i NR Kine, i u istom je od početka provedbe sudjelovalo ukupno 709 stranih policijskih službenika.

S obzirom da je broj kineskih državljana koji u svojstvu turista posjećuju hrvatske destinacije u porastu iz godine u godinu, u 2018. godini ukupno 6 kineskih policijskih službenika boravilo je na područjima na kojima je i zabilježen najveći broj kineskih gostiju, u Zagrebu, Dubrovniku i na Plitvičkim jezerima. Jednak oblik međunarodne policijske suradnje planira se provesti i u 2019. godini.
Izaslanstvo MUP-a RH, predvođeno načelnicom Ureda glavnog ravnatelja policije Adrijanom Bago, činili su predstavnici Ravnateljstva policije kao nacionalnog koordinatora projekta Sigurna turistička sezona te linija rada kriminalističke, granične, temeljne i specijalne policije, predstavnici Policijske uprave zagrebačke, ličko - senjske, dubrovačko - neretvanske i istarske, kao i Uprave za europske poslove, međunarodne odnose i fondove Europske unije.

Tijekom svog boravka u NR Kini hrvatsko izaslanstvo upoznaje se s kineskim policijskim i pravnim sustavom te se razmjenjuju iskustva i najbolje prakse na području izgradnje kapaciteta u provedbi zakonodavstva.

Priopćenja