Izaslanstvo Europola u radnom posjetu Ravnateljstvu policije

Hrvatska policija ocijenjena je kao ključan partner na području borbe protiv organiziranog kriminaliteta i suzbijanja krijumčarenja migranata.

Foto: MUP

Izaslanstvo Europola u sastavu Jari Liukku, voditelj Europolovog Centra za složeni i organizirani kriminalitet (ESOCC), Seweryn Stopa, voditelj Europolovog Europskog centra za krijumčarenje migranata (EMSC) i Georgios Raskos, voditelj Jedinice za organizirani kriminalitet boravilo je u službenom posjetu Ravnateljstvu policije 18. i 19. listopada 2022. godine.

Radni posjet izaslanstva započeo je sastankom s glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom, a tijekom kojeg je izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i postignućima u zajedničkim aktivnostima na složenim međunarodnim kriminalističkim istraživanjima. Također  inicirani su modaliteti daljnjeg unaprjeđenja i proširenja međunarodne policijske suradnje na području borbe protiv organiziranog kriminaliteta i suzbijanja krijumčarenja migranata.

Voditelj Europolovog Centra za složeni i organizirani kriminalitet Jari Liukku istaknuo je kako Europol odlično surađuje s hrvatskom policijom koju procjenjuje ključnim partnerom u suzbijanju ovih oblika kriminaliteta, osobito uzimajući u obzir značaj zaštite vanjske granice Europske unije te kako je svrha sastanka razmatranje daljnje potpore koju Europol može pružiti.

Glavni ravnatelj policije Milina naveo je kako, uz nezakonite migracije, krijumčarenje ljudi predstavlja najveći rizik kako za unutarnju sigurnost, tako i za sigurnost vanjske granice, a uhićenje više od 5.000 krijumčara i pomagača u proteklih nekoliko godina jasan je pokazatelj djelotvornosti hrvatske policije. Dosadašnju suradnju s Europolom ocijenio je odličnom kako na operativnoj, tako i na strateškoj razini te istaknuo kako je hrvatska policija otvorena za njezino dodatno unaprjeđenje.   

Nakon uvodnog dijela, radni dio nastavljen je u prostorijama Uprave kriminalističke policije gdje su se s predstavnicima Europola sastali Antonio Gerovac, pomoćnik glavnog ravnatelja policije – načelnik Uprave kriminalističke policije, Mario Kovač, načelnik PNUSKOK-a, Dejan Dretar, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta te Marijo Rošić, policijski časnik za vezu RH pri Europolu.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon