Identificirana 261 žrtva radne eksploatacije dok je 21 osoba uhićena

Slika /Ilustracije/2023/Novi Projekt (12).jpg

Tijekom zajedničkih akcijskih dana provedenih diljem EU, fokus nadležnih tijela bio je na uslužnim poslovima pripreme i dostave hrane, kozmetičkim salonima te prijevoznom i građevinskom sektoru

Europol je od 10. do 17. lipnja 2023. godine koordinirao EMPACT-ove zajedničke akcijske dane usmjerene na suzbijanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije.  Pod vodstvom Nizozemske zajedničke akcijske dane provela su tijela za provedbu zakona i inspekciju rada 32 zemlje uz potporu Eurojusta, Europskog nadzornog tijela za rad i Frontexa.
 
Više od 27 000 službenika provelo je inspekcijski nadzor na ukupno 11 360 lokacija u raznim sektorima uključujući ugostiteljstvo, poljoprivredu i kozmetičku industriju, posebno se fokusirajući na eksploataciju državljana trećih zemalja i izbjeglica.
 
Tijekom akcijskog tjedna, pregledano je 65 839 osoba i 22 958 vozila. Provjerama je  otkriveno 57 osumnjičenih, a 21 osoba je uhićena zbog sumnje u radnu eksploataciju te je identificirana 261 žrtva. Podaci prikupljeni tijekom operacije doveli su do pokretanja 86 novih istraga s ciljem otkrivanja daljnjih osumnjičenika i žrtava povezanih s trgovanjem ljudima diljem EU-a i šire. Ovaj multidisciplinarni pristup koji je uključivao tijela za provedbu zakona i nadzorna tijela za rad, olakšao je razmjenu informacija i znanja o pokazateljima trgovanja ljudima.
 
Fokus na uslužnim poslovima pripreme i dostave hrane
 
Svako tijelo uključeno u akciju nadziralo je najistaknutije oblike radne eksploatacije unutar njihove nadležnosti. Nacionalne i regionalne policije, granični službenici, nadzorna tijela za rad i inspektorati rada radili su zajednički kako bi identificirali, osigurali i zaštitili žrtve radne eksploatacije. Najviše inspekcijskih nadzora provedeno je u radno intenzivnim sektorima u kojima je zaposlen najveći broj niskokvalificiranih radnika. Zaposlenici u industrijama poput prijevoza, logistike i građevinarstva su podložniji radnoj eksploataciji zbog čimbenika kao što su neformalna, nestabilna i potplaćena priroda njihovog posla te nedostatka tijela kojima bi se mogli obratiti u slučaju kršenja njihovih prava.
 
Operativne aktivnosti bile su usmjerene na različite sektore poput prerade hrane i mesa, restorana, usluga prehrane i dostave, kozmetičkih usluga, građevinarstva, rudarstva, prometa i poljoprivrede. Kontrole su provedene na ključnim graničnim prijelazima u zemljama porijekla, tranzita i odredišta. Službenici su također bili usmjereni na radnu eksploataciju kućne posluge i njegovatelja. Tijekom akcijskog tjedna ukupno je provjereno 70 661 dokumenat budući da se osobe uključene u trgovinu ljudima često pouzdaju u korištenje lažnih i krivotvorenih dokumenata.
 
Iskorištavane izbjeglice i ostale ranjive skupine
 
U okviru akcijskih dana, tijela Belgije, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Švedske i Ujedinjene Kraljevine usmjerila su se na određeni lanac restorana. Inspektorati rada i socijalne skrbi, carina, policija, agencije zadužene za sigurnost hrane, sigurnost i zdravlje na radu istovremeno su provele kontrole u 15 restorana diljem Europe. Neke su lokacije odmah zatvorene, a nekoliko je kazni izdano na licu mjesta.
 
Inspekcijski nadzor koji je proveo nizozemski Inspektorat rada u indijskim restoranima u Amsterdamu, Den Haagu i Almereu rezultirao je pronalaskom barem pet neprijavljenih zaposlenika bez valjanih dozvola za boravak i rad u Nizozemskoj. Žrtve su bile potplaćene, odrađivale su više radnih sati nego što je dopušteno te da su bili prisiljeni raditi u vrlo lošim uvjetima.
 
Nadzorna su tijela također bila fokusirana na otkrivanje kriminalnih mreža koje iskorištavaju ratna zbivanja u Ukrajini s obzirom na to da ratne izbjeglice predstavljaju posebno ranjivu skupinu. Uključena tijela blisko su surađivala radi identificiranja mogućih počinitelja i žrtava.
 
Sudjelovanje hrvatske policije

Kroz zajedničke i usklađene akcije policijskih službenika MUP-a RH (policijski službenici kriminalističke, granične, temeljne i prometne policije) i inspektora rada Državnog inspektorata provedeno je više inspekcijskih nadzora više različitih entiteta na području cijele Republike Hrvatske.
 
Tijekom provedenih inspekcijskih nadzora nije identificirana niti jedna žrtva trgovanja ljudima, a kroz operativne aktivnosti policijski službenici proveli su kontrole i nadzore 771 lokacije na kojima je provjereno 7117 osoba, 3465 vozila i 7081 dokumenat.
 
Proveden je nadzor nad ukupno 31 domom za starije i nemoćne osobe, 87 smještajnih objekata, 141 ugostiteljskim objektom, 292 ceste i granična prijelaza, 43 gradilišta, 146 trgovačkih centara i javnih površina te nad 31 putničkom stanicom, benzinskom crpkom i autopraonicom.
 
Aktivnosti inspektora rada Državnog inspektorata (ukupno 50), bile su usmjerene na provedbu nadzora nad ukupno 118 poslodavaca.
 
Uloga Europola

 
Europol je pružao 24-satnu podršku tijekom akcijskog tjedna te su njegovi analitičari obrađivali podatke koje su dostavila uključena nadležna tijela. Koordinirao je zajedničke akcijske dane i omogućavao razmjenu informacija među zemljama sudionicama. Također je pružao analitičku i operativnu podršku 24/7 te omogućavao komunikaciju u stvarnom vremenu među sudionicima i upućenim stručnjacima kako bi pomogli istražiteljima na terenu. Tijesna suradnja između nadzornih tijela za rad i tijela za provedbu zakona znatno je doprinijela uspjehu u borbi protiv trgovanja ljudima.
 
Države članice sudionice:

Austrija Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka Republika, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska
 
Zemlje sudionice izvan EU-a:


Albanija, Island, Moldova, Norveška, Švicarska, Ujedinjena Kraljevina, Ukrajina
 
Uključena tijela:

Eurojust, Europsko nadzorno tijelo za rad, Frontex

Priopćenja