Hrvatska policija u akciji EUROPOL-a: 544 uhićenja i zapljena lažnih lijekova i doping supstanci vrijednih 63 milijuna eura

Slika Vijesti/2021/12/14-12-001.jpg

Više od 6500 dopinških kontrola provedeno diljem Europe tijekom operacije Shield II, hrvatska policija provela kriminalističko istraživanje nad troje hrvatskih državljana

Foto: Europol/ilustracija

Operacija Shield II pod koordinacijom Europola globalni je napor usmjeren na trgovinu krivotvorenim lijekovima i zlouporabu lijekova te dopinških supstanci. Operaciju je vodila francuska Nacionalna žandarmerija (Gendarmerie Nationale/OCLAESP), finska Carina (Tulli), Grčka policija/Odjel financijske policije (Ελληνική Αστυνομία / Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας) te talijanski Karabinjeri (NAS Carabinieri).
 
U operaciju su bila uključena i tijela za provedbu zakona iz 26 zemalja (19 država članica Europske unije i sedam trećih zemalja), Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF), Svjetska antidopinška agencija i privatni sektor. Operacija se odvijala od 1. travnja do 15. listopada 2021.
 
Nezakonita uporaba lijekova izvan liječničkih okvira stvara potražnju za trgovinom nezakonito nabavljenim pravim lijekovima i krivotvorenim farmaceutskim proizvodima. Lijekovi se zloupotrebljavaju iz raznih razloga, uključujući i svrhu psihotropnih učinaka ili kao stimulativna sredstva. Osobe koje to čine u krvotok ubrizgavaju proizvode kojima to inače nije namjena, poput sublingvalnih tableta, sadržaja ljekovitih flastera, kapi za oči ili ih upotrebljavaju bez liječničkog recepta.
 
Takva zloupotreba predstavlja značajnu prijetnju njihovom zdravlju. Još veću opasnost predstavlja zloupotreba krivotvorenih lijekova. Takvi proizvodi, koji su proizvedeni u ilegalnim laboratorijima u odsustvu bilo kakvih higijenskih ili sigurnosnih procedura, često sadrže štetne sastojke.
 
Od početka pandemije virusa COVID-19, kriminalci ulažu dodatne napore u krivotvorenje najtraženijih lijekova. Kako bi povećali svoj profit, kriminalne mreže posvetile su se distribuciji lažnih „korona lijekova“ i krivotvorenih medicinskih proizvoda i sredstava za dezinfekciju koji se potom prodaju online.      
 
Tijekom operacije Shield II, službenici za provedbu zakona ciljano su djelovali prema kriminalnim skupinama koje trguju dopinškim supstancama (hormonima i regulatorima metabolizma) te raznim lijekovima poput lijekova protiv raka, lijekova protiv erektilne disfunkcije, pseudoefedrina, lijekova protiv bolova, antiestrogena, antivirusnih lijekova, hipnotika, antihistamina i anksiolitika.
 

Operacija Shield II ukratko

 • Zapljene vrijedne gotovo 63 milijuna eura
 • Zaplijenjeno više od 25 milijuna jedinica lijekova i dopinških supstanci
 • Uhićena 544 osumnjičenika
 • 634 osobe prijavljene pravosudnim tijelima
 • Istraživane su 33 organizirane kriminalne skupine
 • Istraživano je 37 trgovačkih društava
 • 5 oduzetih ilegalnih laboratorija
 • Zatvorene 283 web stranice
 • Nadzirano 1029 web stranica
 • Otvoreno 1397 sudskih predmeta
 • Kontrolirano 2809 sportaša tijekom natjecanja (28 pozitivno)
 • Kontrolirano 3919 sportaša izvan natjecanja (4 pozitivno)


Zapljene uključuju

 • 3 milijuna jedinica medicinskih uređaja za COVID-19
 • 3,5 milijuna pakiranih lijekova          
 • 18,5 milijuna tableta
 • 600 000 bočica/ampula              
 • 2 500 litara sirovina
 • 47 tona sirovina     

Rezultati zapljene


Rezultati hrvatske policije

Temeljem operativnih saznanja dobivenih međunarodnom policijskom suradnjom od Bugarske, policijski službenici MUP-a RH, Policijske uprave zagrebačke su 26./27. kolovoza 2021. godine proveli kriminalističko istraživanje nad troje hrvatskih državljana. Temeljem naloga su izvršene pretrage njihovih domova i drugih prostorija te osobnog automobila na adresama u Zagrebu, kada su pronađene i oduzete tvari zabranjene u sportu i to:
 
- 75.524 komada raznih tableta (testosterona, oxsandrolona, stonazolola, menatdienona, oxymetholona, metenolona, trenbolona, dehidromethyltestosterona, mestrolona, fluoxymestrona, boldenona, methadienona, klenbuterola, dihydrotestosterona, ibutamorena, drostalonona, klenbuterola),
- 3 698 komada raznih ampula (testosterona, trenbolona, somatropina, cjc-1295dac, peptid hormona, stanozolola, boldenona, metenolona, somatropina, dihydrotestosterona, hormona rasta, melatonana-2, drostanolona, nandrolona),
- 2 kutije klenbuterola,
- 1 650 kapsula hormona rasta,
- 14 komada vrećica lijekova „Kamagre“ za koje ne posjeduju odobrenje za stavljanje u promet u RH od strane Agencije za lijekove i medicinske proizvode /HALMED-a/ i
- 4 komada tableta droge MDMA, 0,2 grama droge MDMA i 140 komada tableta XANAX /djelatni sastojak Alprazolam/.
 
Po završenom kriminalističkom istraživanju utvrđena je sumnja da su navedeni hrvatski državljani počinili kaznena djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“ iz čl. 190. st. 2., „Neovlaštena proizvodnja i promet tvari zabranjenih u sportu“ iz čl. 191a st. 1. i „Neovlaštena trgovina“ iz čl. 264. st. 1. Kaznenog zakona (NN 125/11, 144/12, 56/15, 61/15, 101/17, 118/18, 126/19, 84/21)


Doping i „korona lijekovi“ na vrhu liste zaplijenjenih supstanci

Ilegalne doping supstance uglavnom su se prodavale neprofesionalnim sportašima, većinom putem profila na društvenim mrežama ili osobno.Sportaši iz određenih sportskih skupina obično pokazuju veći interes prema supstancama za doping. Proizvodi se razlikuju od sporta do sporta ovisno o željenom učinku. Nezakonito tržište stimulativnim sredstvima malo se mijenjalo, dok se intenzitet trgovine lijekovima protiv virusa COVID-19 značajno smanjio. Tijela za provedbu zakona spriječila su nekoliko pokušaja prijevara usmjerenih na nacionalna tijela, u okviru kojih su se nudili lijekovi i medicinski proizvodi, poput maski za lice i sredstva za dezinfekciju. Istovremeno, široka dostupnost cjepiva protiv bolesti COVID-19 u okviru zakonitog opskrbnog lanca stvorila je nepovoljnu situaciju kriminalcima koji su željeli opskrbljivati ilegalno tržište.


Najvažniji rezultati

Krivotvoreni dodaci prehrani uklonjeni s tržišta
Na internetu su uočeni oglasi za dodatke prehrani, navodno proizvedeni od prirodnih sastojaka, ali koji su sadržavali farmaceutski sastojak sildenafil. Istraga tijela za provedbu zakona u Italiji i Španjolskoj  u okviru Operacije Shield II dovela je do šest uhićenja i zapljene 2 500 pakiranja dodataka prehrani.
 
Zatvoren ilegalni laboratorij
Španjolske su vlasti uklonile ilegalni laboratorij i uhitile 21 osobu. 20 lokacija je bilo predmet racije, tijekom kojih su policijski službenici zaplijenili više od 3 milijuna doza lijekova i 65 kilograma aktivnih sastojaka. Laboratorij je proizvodio dva „brenda“ lijekova s 30 podproizvoda te je imao kapacitete za proizvodnju 1000 kg lijekova godišnje.
 
Ciljano djelovanje prema nezakonitoj proizvodnji sedativa
Zajedničko istraživanje mađarskih i norveških tijela, uz potporu Eurojusta, dovelo je do razbijanja kriminalne mreže koja je proizvodila lažne lijekove u Mađarskoj te ih prodavala u Norveškoj. Akcija je dovela do pet uhićenja i zapljene 9 milijuna krivotvorenih tableta, dva stroja za proizvodnju tableta, više od stotinu tisuća bočica lijekova te desetak tisuća naljepnica korištenih za označavanje bočica.
 
Europol je podržao istraživanje operativnom koordinacijom i analizom. Europol je podržao akciju upućivanjem stručnjaka na mjesto događaja kako bi unakrsno provjerili operativna saznanja u stvarnom vremenu te pružili potporu istražiteljima na terenu. Također je osigurao tehničko stručno znanje tijekom operativnih aktivnosti.
 
Europolova IPC3 (Koordinirana koalicija za borbu protiv zlouporabe intelektualnog vlasništva), koja je podržala istraživanje, projekt je za borbu protiv kaznenih djela vezanih za intelektualno vlasništvo koji sufinancira EUIPO (Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo).
 
Države članice EU-a: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska.
 
Treće zemlje: Bosna i Hercegovina, Kolumbija, Gruzija, Sjeverna Makedonija, Norveška, Švicarska i Sjedinjene Američke Države.

 

Priopćenja