HRVATSKA JUČER: BRZINA ODNIJELA TRI ŽIVOTA!

Slika /Vijesti/2019/5_svibanj/PRAVO%20LICE%20BRZINE.jpg

Jučer 23. svibnja tri su osobe smrtno stradale od kojih je jedna 7-godišnja djevojčica - u sva tri slučaja uzrok prometnih nesreća bila je brzina

Foto: ilustracija

U protekla 24 sata na hrvatskim prometnicama dogodilo se 98 prometnih nesreća!
 
Od početka godine na hrvatskim je prometnicama poginulo 89 osoba, a samo tijekom svibnja 18 osoba je izgubilo život u prometnim nesrećama!
 
U 2018. godini na hrvatskim je cestama poginulo troje djece, a tijekom ove  godine u prometnim nesrećama život ih je izgubilo već dvoje!
       
Unatoč brojnim upozorenjima, pojačanom postupanju i drugim mjerama koje policija konstantno poduzima po pitanju sigurnosti u prometu, jučer 23. svibnja tri su osobe smrtno stradale od kojih je jedna 7-godišnja djevojčica. U sva tri slučaja uzrok prometnih nesreća bila je brzina
 
Dvije osobe smrtno su stradale u dvije odvojene prometne nesreće na splitskom području, obje u mjestu Živogošće. Prva prometna nesreća dogodila se u 11,40 sati na DC 8 kada je 41-godišnji vozač zbog neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad vozilom, sletio izvan kolnika, udario u zaštitnu metalnu ogradu i stablo te ispao iz vozila i smrtno stradao. Druga prometna nesreća  dogodila se u 14,30 sati također na DC 8 kada je 50-godišnji mađarski motociklist zbog neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad motociklom i udario u zaštitnu metalnu ogradu nakon čega je pao na travnatu površinu i pritom smrtno stradao.
 
Treća prometna nesreća u kojoj je smrtno stradala 7-godišnja djevojčica dogodila se sinoć u 21,05 sati u Zagrebu na Karlovačkoj cesti kada se 33-godišnji vozač osobnog automobila prevelikom brzinom približio obilježenom pješačkom prijelazu bez semafora na kojem je udario 7-godišnjakinju koja je s ocem prelazila kolnik. Od udara njeno je tijelo odbačeno na nogostup.
 
 

Brzina je prvi ubojica!

 
Brzina je vodeći uzrok najtežih prometnih nesreća i smrtnog stradavanja, odnosno prvi od „četiri glavne ubojice u prometu“ uz vožnju pod utjecajem alkohola, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

U Republici Hrvatskoj brzina je najčešći uzročnik teških prometnih nesreća, što potvrđuju i statistički pokazatelji. U 2018. godini se zbog nepropisne i neprilagođene brzine dogodilo 7.475  ili 22,4% od ukupnog broja prometnih nesreća. U tim nesrećama smrtno je stradalo 158 osoba ili 49,8% od ukupnog broja poginulih.
 

 
VOZAČI!

Prilagode brzinu kretanja prometnim znakovima, stanju u prometu i vremenskim uvjetima.

Pridržavajte se prometnih propisa.

Posebnu brigu vodite o pješacima i djeci jer je dovoljan trenutak nepažnje i nebrige da ljudski život bude ugašen!

 
 

Priopćenja | Promet i vozila