Građani prepoznali značaj akcije „Manje oružja, manje tragedija“

Slika Vijesti/2021/04/mo-mp-pu-bb-000.jpg

Građani su bjelovarskoj i daruvarskoj policiji predali 500 metaka i ručne bombe, a u Gospiću predano je skoro 700 komada streljiva raznog kalibra

Foto: ilustracija
 
U ponedjeljak 12. travnja, jedan građanin s bjelovarskog i jedan s daruvarskog područja dragovoljno su policiji predali ukupno devet ručnih bombi M75, ručnu bombu M52 i više od 500 komada streljiva različitog kalibra. U Gospiću je građanin dragovoljno predao 692 komada raznog streljiva, koje je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.
 
Apeliramo na sve građane koji u svojim domovima čuvaju, skrivaju ili pronađu ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija u okviru provođenja kampanje „Manje oružja, manje tragedija“

Svijest o prisutnosti ovoga problema izrazito je važna, jer na području Ličko-senjske županije još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava iz Domovinskog rata, pa čak i iz II. svjetskog rata, što može biti posebno opasno u slučaju da ih pronađu djeca.

I ovom prilikom ponovo pozivamo građane da nam se pridruže u akciji „Manje oružja - manje tragedija“ kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava i oružja. Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti. Zahvaljujemo se svima koji su do sada prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje, te građanima koji po pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava odmah izvijeste policiju, a sve druge pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost.

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon