Građani prepoznaju značaj akcije „Manje oružja, manje tragedija“

Slika /Vijesti/2021/05/20200421_130120.jpg

Pozivamo građane, koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ih bez straha od sankcija prijave policiji

FOTO: Ilustracija

U Lipiku u Ulici Roberta Žilija, 72-godišnjak je prilikom obavljanja poljoprivrednih radova pronašao ručnu bombu M-75 i šest komada streljiva za koje je utvrđeno da su zaostali iz Domovinskog rata. Nakon poziva savjesnog građanina, navedenu bombu i streljivo izuzeo je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu i pohranio u prostorije policije do uništenja.

Također, 73-godišnjakinja iz Bjelovara je, prilikom čišćenja podruma, pronašla i policiji dragovoljno predala dvije ručne bombe M75, dvije ručne bombe M1, 200 grama TNT eksploziva i 100 grama baruta. Budući da je to dragovoljno predala, protiv nje se neće pokretati nikakav postupak.

Osoba s koprivničkog područja dragovoljno je predala 207 komada raznog streljiva. Streljivo je preuzeo policijski službenik protueksplozijske zaštite. Na taj način izbjegla je moguće prekršajne ili kaznene sankcije, a jednako tako je otklonila opasnost iz svoje okoline i dala doprinos većoj sigurnosti svih nas.

No, isto nije učinio 75-godišnji hrvatski državljanin kojem su, prilikom intervencije na adresi stanovanja u Osijeku, policijski službenici pronašli i oduzeli 69 komada raznog streljiva.
Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnjiči ga se da je počinio kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. Nadležnom državnom odvjetništvu protiv 75-godišnjaka podnosimo kaznenu prijavu.

I dalje apeliramo na sve građane koji u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija u okviru provođenja kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

Pisane vijesti | Kaznena djela i prekršaji | Društvo i zajednica