GRAĐANI, OPREZ! Phishing prijetnje putem mobilnih aplikacija

Slika Vijesti/2022/04/01-04-000-B.jpg

Pozivamo vas na dodatan oprez i da ne dajete osobne podatke te podatke o bankovnim karticama nepoznatim osobama,  a ukoliko se smatrate oštećenima, savjetujemo da prijavu podnesete u policijskoj postaji

Foto: ilustracija

Policiji se javljaju građani koji su izloženi internetskim prijevarama. Počinitelji, u komunikaciji s oštećenim osobama, koriste mobilne aplikacije za razmjenu poruka, putem kojih prosljeđuju poveznice phishing/lažiranih mrežnih stranica trgovačkih društava koja se bave dostavom robe.

Na taj način prikupljaju osobne podatke i podatke o bankovnim karticama te CVV broju kartice, nakon čega zadaju neovlaštene transakcije na raznim internetskim prodajnim mjestima u inozemstvu.

Također putem aplikacija za razmjenu poruka, počinitelji obavještavaju građane kako su odabrani za odlično plaćeni posao te se radi prihvaćanja posla trebaju javiti na inozemni broj telefona što bi građanima, da takvo što i učine, uzrokovalo uvećane telefonske račune s obzirom da se radi o tzv. telefonskim uslugama s dodanom vrijednošću.

Navedeni napadi su učestali te smo o njima više puta upozoravali građane putem medija.

Ovom prilikom, ponovo upozoravamo na opasnost davanja osobnih i financijskih podataka nepoznatim osobama ili povratnih telefonskih poziva na nepoznate brojeve u inozemstvu.

Pozivamo vas na dodatan oprez, a ukoliko se smatrate oštećenima, savjetujemo da prijavu podnesete u policijskoj postaji na čijem postajnom području imate prebivalište.

Više o internetskim prijevarama i kako ih spriječiti možete pročitati na našim stranicama – Internet prijevare.

Priopćenja | Kibernetički napadi i sigurnost